”Burta de bere” este un mit, nefiind constatate creşteri semnificative sau observându-se chiar scăderi ale indicelui de masă corporală, circumferinţei abdominale şi raportului talie/şold odată cu creşterea consumului de bere, arată un studiu al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Acesta a lansat, ieri, cel de-al doilea studiu realizat de la înfiinţarea sa, în urmă cu doi ani, intitulat ”Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal şi consumul de bere în România” şi realizat de Corina Zugravu, preşedintele centrului, medic primar în nutriţie şi lector la Universitatea de Medicină ”Carol Davila”. Ea a spus, în deschidere, că există tot felul de mituri urbane privind proprietăţile unor alimente, iar berea e asociată cu ideea de burtă, aşa cum culturiştii mănâncă multă carne în ideea că aceasta li se va aşeza direct pe pectorali. ”Este fals în ambele cazuri”, a spus Zugravu, arătând că studii internaţionale au infirmat anterior mitul ”burţii de bere”, cel mai cunoscut - ”Beer and obesity: a cross-sectional study” - fiind realizat în Cehia, în 2003. Studiul românesc a fost realizat în perioada 25 martie - 13 aprilie, pe un eşantion de 1.508 persoane de peste 18 ani, între care 724 de bărbaţi şi 784 de femei. Participanţilor le-a fost aplicat un chestionar la domiciliu, cu întrebări privind caracteristicile demografice, alimentaţia şi activitatea fizică, iar la răspunsurile lor s-au adăugat rezultatele măsurătorilor pentru indicele de masă corporală (IMC), circumferinţa abdominală şi raportul talie/şold. Circumferinţa abdominală normală trebuie să fie mai mică de 94 de centimetri la bărbaţi, respectiv de 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/şold - mai mic de 0,9 la bărbaţi, respectiv mai mic de 0,85 la femei. Altfel, grăsimea de pe abdomen este un factor de risc pentru bolile cronice degenerative: rezistenţă la glucoză, diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, chiar în absenţa unui IMC crescut.
În România, doar 36,45% dintre femei şi 48,66% dintre bărbaţi au valori normale ale circumferinţei abdominale, românii fiind, în general, grăsuţi, a arătat Zugravu. Cantitatea zilnică de bere recomandată este de 660 de mililitri pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pentru femei, atunci când berea are maximum 5% alcool.