Implicarea coaliţiei occidentale în războiul civil din Libia este contrară Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU, care prevede protecţia populaţiei civile, a anunţat, ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. ”Aflăm că aviaţia coaliţiei bombardează trupele loiale lui Muammar Gaddafi şi oferă sprijin rebelilor înarmaţi. Există o contradicţie evidentă. Noi considerăm că implicarea coaliţiei în războiul civil nu a fost aprobată de Consiliul de Securitate ONU”, a declarat Lavrov. Oraşele din estul Libiei cad unele după altele sub controlul rebeililor sprijiniţi de coaliţia internaţională. În două zile, insurgenţii au reluat controlul asupra portului petrolier Ras Lanuf, oraşelor Ajdabiya şi Marsa el Brega şi înaintează către vest. Izbucnită la jumătatea lui februarie, contestarea regimului colonelului Gaddafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani, a degenerat în confruntări armate între soldaţi guvernamentali şi rebeli, producând mii de victime între civili, continuă aceasta. În consecinţă, Consiliul de Securitate ONU a adoptat, la 17 martie, o rezoluţie care prevede instituirea unei zone de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei şi lansarea unei operaţiuni militare contra trupelor liderului libian. Operaţiunea internaţională, numită Odyssey Dawn, a început la 19 martie.
Alianţa Nord-Atlantică a preluat, ieri, în mod oficial, comandamentul operaţiunilor în Libia. Purtătoarea de cuvânt a NATO a asigurat ieri că nu vor fi desfăşurate trupe străine şi nu va exista prezenţă terestră NATO în Libia. ”Viitorul Libiei este în mâinile libienilor”, a declarat Oana Lungescu. Ea a precizat că, în privinţa implementării rezoluţiei ONU, ea se referă la protejarea civililor în faţa atacurilor, iar NATO va aplica această rezoluţie într-un mod imparţial. Au circulat speculaţii legate de o operaţiune terestră, o sursă din serviciile ruse de informaţii sugerând vineri că forţele internaţionale ar plănui o operaţiune terestră în Libia, care ar putea începe în aprilie.
SUA, care au anunţat că vor să se limiteze, cât mai curând, la un rol de susţinere a coaliţiei, au continuat să efectueze, duminică, majoritatea operaţiunilor aeriene din Libia, potrivit Pentagonului. Dintre cele 167 de misiuni aeriene înregistrate de sâmbătă, de la ora 19.30 GMT şi până duminică, la ora 15.00 GMT, 97 au fost efectuate de avioane americane, reprezentând 58%. Această proporţie este, în general, aceeaşi de la începutul operaţiunilor aeriene ale coaliţiei, la 19 martie, în total 62% dintre cele 1.424 de misiuni din cadrul operaţiunii fiind efectuate de avioane americane. De la începutul operaţiunilor, au fost efectuate 628 de misiuni de bombardare, care nu implică neapărat deschiderea efectivă a focului, cu 88 mai multe decât în bilanţul anterior, furnizat de Pentagon. Bombardamentele coaliţiei contra forţelor loiale colonelului Gaddafi au deschis calea unei contraofensive a rebelilor, care se aflau, duminică după-amiază, la Nofilia, un mic oraş între mare şi deşert, la 110 kilometri de Sirt şi la peste 400 de kilometri de fieful lor, Benghazi. Peste 350 de avioane de toate tipurile, dintre care aproape jumătate sunt americane, participă la operaţiuni. Franţa, Marea Britanie, Italia, Belgia, Spania, Canada, Danemarca şi Qatar participă, alături de SUA, la operaţiunile aeriene. Emiratele Arabe Unite urmează să li se alăture în zilele următoare.
• Qatarul a recunoscut guvernul rebel libian • Qatarul a devenit, ieri, a doua ţară din lume care a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia, organism înfiinţat de rebeli. Anterior, Franţa a recunoscut legitimitatea CNT. Consiliul naţional al rebelilor din Libia a numit un premier interimar, care va alege miniştri. Mahmoud Jabril, ales premier interimar, este un reformist implicat, la un moment dat, într-un proiect pentru stabilirea unui stat democratic în Libia. El este şeful unui comitet de criză care se ocupă de chestiunile militare şi de politică externă.