”Seulul trebuie să se pregătească de reunificarea Peninsulei Coreea”, a declarat, ieri, ministrul Unificării sud-coreean, Hyun In-Taek, calificând recentul atac nord-coreean asupra unei insule aparţinând Coreei de Sud drept ”cea mai proastă alegere a regimului de la Phenian”. Telegrame diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks indicau că Hyun i-a declarat, anul trecut, emisarului american în regiune, Kurt Campbell, că şansele ca liderul nord-coreean Kim Jong-Il să trăiască mai mult de 2014 sunt foarte mici. În această perspectivă, Guvernul sud-coreean şi cel american trebuie să acţioneze rapid pentru realizarea unificării Peninsulei Coreea, aprecia diplomatul de la Seul. Potrivit aceleeaşi surse, un fost adjunct al ministrului de Externe sud-coreean opina, anul trecut, că statul nord-coreean s-a prăbuşit din punct de vedere economic şi se va prăbuşi din punct de vedere politic la cel mult trei ani după moartea liderului nord-coreean.
Între timp, refugiaţii din Coreea de Nord s-au oferit voluntar să înfiinţeze o forţă specială de rezervă în Coreea de Sud, pentru a lupta, la nevoie, împotriva fostei lor ţări. Frontul pentru Eliberarea Poporului Nord-coreean, format din foşti membri ai armatei nord-coreene, a lansat o petiţie semnată până în prezent de 330 de persoane, pentru înfiinţarea unei forţe de rezervişti care să contracareze viitoare provocări din partea Phenianului. Măsura intervine în condiţiile în care Seulul a anunţat că îşi va înăspri poziţia faţă de vecinul său, după atacul din 23 noiembrie vizând insula sud-coreeană Yeongpyong, soldat cu moartea a doi soldaţi şi doi civili. Preşedintele Lee Myung Bak a declarat ieri că ministerele ar trebui să lanseze o fortificare treptată a insulelor din zona disputată a graniţei maritime, inclusiv a Yeongpyong. Lee a adăugat că ar trebui îmbunătăţite condiţiile de viaţă ale populaţiei din insule. Luni, Coreea de Sud a lansat exerciţii navale cu muniţie de război în zona graniţei maritime, dar nu şi în apropierea Yeongpyong. Săptămâna trecută, marina sud-coreeană a lansat manevre comune cu SUA şi a trimis observatori la exerciţiile americano-japoneze care au început vineri. Astăzi urmează să aibă loc o întâlnire între şeful Statului Major Interarme sud-coreean, generalul Han Min Koo şi omologul său american Mike Mullen.
Miniştrii de Externe american, nipon şi sud-coreean, reuniţi luni, la Washington, au denunţat recentul atac al Coreei de Nord asupra unei insule a Coreei de Sud, reafirmându-şi hotărârea privind o poziţie comună în problema nord-coreeană. La trilaterala de luni, şefii diplomaţiilor niponă, Seiji Maehara, americană, Hillary Clinton şi sud-coreeană, Kim Sung-Hwan, au insistat pentru intensificarea cooperării cu China, cerându-i acesteia să exercite mai multe presiuni asupra Coreei de Nord, pentru a o determina să-şi înceteze acţiunile provocatoare şi să se conformeze angajamentelor sale privind transformarea Peninsulei Coreea într-o zonă liberă de arme nucleare. “China, un partener vital pentru menţinerea stabilităţii regionale, singura ţară care are intense legături cu Coreea de Nord, în cadrul negocierilor în format de şase privind dosarul nuclear nord-coreean, trebuie să se implice mai activ pentru modificarea comportamentului Coreii de Nord”, a afirmat Clinton. Totodată, şefa diplomaţiei americane a insistat ca statul nord-coreean să-şi amelioreze relaţiile cu Coreea de Sud, înaintea unei relansări a tratativelor în format de şase. Cei trei oficiali s-au pronunţat totodată împotriva activităţii de îmbogăţire a uraniului şi a demarării construcţiei unui reactor de apă uşoară de către Coreea de Nord, apreciind că asemenea măsuri încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, precum şi angajamentele asumate de Phenian prin declaraţia comună semnată în 2005 de ţările implicate în amintitele negocieri - cele două state coreene, China, Japonia, Rusia, SUA.