”Corupţia în Italia este patologică”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Corupţia în Italia este patologică”

Externe 18 Februarie 2010 / 00:00 432 accesări

”Corupţia în Italia a devenit o patologie gravă, înregistrându-se o creştere cu 229% a numărului plângerilor depuse în primele 11 luni din 2009, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2008”, au anunţat, miercuri, reprezentanţi ai Curţii de Conturi. ”Faţă de conduita ilegală individuală, administraţia publică este prea adesea incapabilă să dezvolte anticorpi interni”, au afirmat procurorul Mario Ristuccia şi preşedintele Curţii de Conturi, Tullio Lazzaro, la deschiderea noului an judiciar. Într-un raport, Ristuccia a anunţat lansarea unui număr de 221 de proceduri pentru corupţie în perioada cuprinsă între ianuarie şi noiembrie 2009, 219 cazuri de luare de mită de către agenţi publici, reprezentând o creştere cu 153% într-un an, dar şi 1.714 cazuri de abuz de putere. Situaţia este cu adevărat gravă, a apreciat Lazzaro, afirmând că ”uşurinţa cu care corupţia se insinuează în administraţie dăunează imaginii statului şi diminuează încrederea comunităţii în administraţie şi chiar în instituţiile ţării”.

Toscana, oraşul de unde a fost lansată, recent, o anchetă pentru corupţie în atribuirea pieţelor publice de către Protecţia Civilă în domeniul administrării structurilor care au găzduit un summit G8, este vizată de cel mai important număr de plângeri adresate Curţii de Conturi, cu 21 de cazuri, dintr-un total de 92. Potrivit lui Ristuccia, numărul de plângeri este direct proporţional cu volumul de fonduri publice deblocate în regiune. Toscana este urmată de Lombardia (18 plângeri), Puglia (11 plângeri), după care urmează Sicilia (10 plângeri), Umbria (şapte), Piemonte (şapte), Trentino (cinci), Calabria (patru), Lazio (trei), Abruzzo (două), Emilia Romagna (două), Friuli-Venezia Giulia (o plângere) şi Liguria (o plângere).

”Corupţia este cu adevărat o urgenţă naţională. Aceasta a devenit un sistem de gestiune mai rău decât în timpul Primei Republici, când a avut loc scandalul politico-financiar Mâini Curate”, a declarat Massimo Donadi, liderul grupului de deputaţi din cadrul partidului de opoziţie Italia Valorilor. ”Pagubele produse ţării de acest fenomen sunt enorme în termeni economici şi de infrastructură, dar şi pe plan social şi cultural”, a subliniat acesta, făcând apel către clasa politică italiană să abordeze această problemă pentru a o soluţiona.



12