”Creierul” atacului de pe Arctic Sea este posibil să se ascundă în continuare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Creierul” atacului de pe Arctic Sea este posibil să se ascundă în continuare

Externe 20 August 2009 / 00:00 355 accesări

”Creierul” atacului de pe cargoul Arctic Sea poate că nu a fost prins, a declarat, miercuri, poliţia finlandeză, care coordonează ancheta, după ce nava a fost recuperată luni, de marina rusă, care a arestat opt piraţi. Întrebat dacă persoanele arestate pe Arctic Sea au vorbit cu anchetatorii, un oficial al poliţiei finlandeze a răspuns: ”Se poate. Însă se poate şi ca organizatorul să nu fi fost prins. Nu sîntem la curent cu întreaga afacere”. Cu privire la data localizării navei, acest oficial a recunoscut doar că ”mişcările navei erau cunoscute de cîteva zile, de ceva vreme, însă nu am ştiut poziţia navei tot timpul de la plecarea ei, la 23 iulie, din portul finlanez Jakobstad/Pietrasaari, cu destinaţia Algeria”. Găsită în zona insulelor Capul Verde, nava fusese deturnată la 24 iulie, de piraţi în prezent interogaţi de autorităţile ruse. Ministerul rus al Apărării a anunţat, marţi, arestarea a opt piraţi, doi ruşi, doi letoni şi patru estoni. Între timp, echipajul navei Arctic Sea a sosit, miercuri, în insulele Capului Verde, la bordul unei nave militare ruseşti. Ambasadorul rus în Praia, Aleksandr Karpuşin şi o delegaţie a Consiliului de Securitate al Rusiei se aflau, miercuri la prînz, la bordul navei militare, unde emisarii ruşi au efectuat o primă interogare a membrilor echipajului, pentru a începe să înţeleagă ce s-a întîmplat la bordul Arctic Sea.

Vasul Arctic Sea nu a fost niciun moment dispărut, afirmă autorităţile malteze, care spun că poziţia navei a fost cunoscută tot timpul, dar ţările implicate s-au înţeles să o ţină secretă pentru a nu periclita viaţa celor de la bord. Acest anunţ a lăsat multe semne de întrebare. Metodele prin care a fost deturnat vasul, precum şi scopul urmărit de piraţi nu sînt cunoscute, iar zvonurile că la bord s-ar fi aflat o încărcătură secretă persistă. Nici anunţul făcut de Rusia privind arestarea a opt piraţi nu lămureşte lucrurile. Rusia a anunţat că grupul a capturat nava în 24 iulie, atac despre care se ştia, dar pînă acum, autorităţile anunţaseră că grupul s-a aflat la bordul navei doar cîteva ore. Pe de altă parte, Comisia Europeană afirmase vineri că vasul a fost atacat de două ori, odată în apele suedeze, în 24 iulie şi încă o dată în cele portugheze. O altă întrebare este de ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat abia în 12 august Ministerului Apărării să facă totul pentru găsi vasul, din moment ce Interpolul anunţase atacarea acestuia încă din 3 august.

Unii analişti sugerează că dezinformarea recunoscută marţi de Malta s-ar putea repeta din nou în prezent. Adepţii teoriilor conspiraţioniste din Rusia speculează chiar că autorităţile ruse au ştiut permament unde se află vasul - cu o posibilă încărcătură secretă - şi nu l-au ”salvat” decît cînd cazul a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Pe de altă parte, analiştii se întreabă de ce, dacă vasul a fost atacat în 24 iulie şi atacatorii l-au părăsit după cîteva ore, aşa cum se spusese iniţial, niciun membru al echipajului nu a reuşit să anunţe atacul înainte de pierderea legăturii cu vasul, cîteva zile mai tîrziu.



12