”Criza actuală din Egipt ar putea duce la prăbuşirea statului”, a declarat, ieri, ministrul egiptean al Apărării, generalul Abdel Fattah al-Sissi, după cinci zile de proteste violente în ţară. ”Provocările şi problemele politice, economice, sociale şi de securitate cu care se confruntă Egiptul în prezent constituie o ameninţare reală la adresa securităţii şi stabilităţii statului”, a avertizat generalul al-Sissi, totodată comandant al forţelor armate. Generalul a subliniat că ”tentativele de a aduce atingere stabilităţii instituţiilor statului reprezintă un lucru periculos, care dăunează securităţii naţionale şi viitorului ţării”, dar a oferit asigurări că ”armata va rămâne puternică şi unită şi va fi pilonul fundamentelor statului”. ”Este armata tuturor egiptenilor, de toate confesiunile şi etniile la un loc”, a subliniat comandantul forţelor armate.
Trei persoane au murit luni, în ciocnirile din Egipt, ridicând la 52 numărul persoanelor ucise în violenţele care tulbură ţara de câteva zile. Restricţii de circulaţie au fost instaurate duminică seara în guvernoratele Port-Said, Ismailia şi Suez, de către preşedintele Mohamed Morsi. 52 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite în violenţele care au izbucnit joi seara, în momentul în care ţara marca doi ani de la începutul revoltei împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak, pe fondul nemulţumirii faţă de actualul şef al statului islamist. Ciocnirile cele mai sângeroase au avut loc la Port-Said, unde 42 de persoane au fost ucise în violenţe, după ce 21 de suporteri ai clubului de fotbal local Al-Masry, implicaţi în altercaţii, anul trecut, la sfârşitul unui meci împotriva clubului Al-Ahly Cairo, au fost condamnaţi la moarte, sâmbătă. La Cairo, calmul a revenit ieri dimineaţă, în împrejurimile Pieţei Tahrir, unde ciocniri sporadice au avut loc joi seara şi pe timpul nopţii de luni spre marţi între poliţie şi grupuri de tineri. Epava calcinată a unei furgonete aparţinând poliţiei se vedea în mijlocul pieţei. Potrivit manifestanţilor, vehiculul a fost capturat lângă ambasada americană, situată în apropiere, apoi transportat în Piaţa Tahrir, pentru a fi incendiat.
PLANUL LUI MORSI Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, s-a declarat pregătit să anuleze starea de urgenţă decretată duminică, în cazul în care securitatea zonei cunoaşte progrese notabile, a anunţat, ieri, preşedinţia. Morsi s-a exprimat luni, în cadrul unei reuniuni cu formaţiunile politice, îndeosebi islamice, în cadrul dialogului naţional pe care l-a convocat şi pe care Frontul Salvării Naţionale (FSN), principala coaliţie de opoziţie, l-a boicotat. În funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele ar putea menţine starea de urgenţă pentru o lună, reduce durata acesteia, poate restrânge aria geografică pe care o acoperă sau o poate anula complet. Mai multe voci, îndeosebi din partea opoziţiei şi organizaţiilor societăţii civile, au criticat vehement decretarea stării de urgenţă.