”Europa stă pe un vulcan care poate dinamita în orice moment continentul şi pune în pericol 60 de ani de construcţie europeană”, a avertizat, ieri, premierul Francois Fillon. ”Să nu credeţi că exagerez. Dacă falimentul unei bănci de investiţii din SUA, în 2008, a lovit din plin sistemul financiar şi a provocat o recesiune în toată lumea, actuala criză poate pune în pericol 60 de ani de construcţie europeană”, a avertizat el. În opinia lui Fillon, ”nostalgicii protecţionismului, partizanii unei Europe divizate, militanţii renunţării la euro, toată această şleahtă este în acţiune iar în confuzia actuală, trebuie să recunoaştem că argumentele lor pot ajunge la concetăţenii noştri”. Referindu-se la Grecia, premierul francez a fost de părere că ”aceasta se află într-o situaţie dificilă şi trebuie să îşi întărească eforturile însă datoria de solidaritate europeană a celorlalte state este de a o sprijini”.
CRIZA, UŞOR DE REZOLVAT Criza datoriei Zonei Euro este uşor de rezolvat din punct de vedere economic, au declarat, luni, cei doi economişti americani laureaţi ai Premiului Nobel, Christopher Sims şi Thomas Sargent, recunoscând, în acelaşi timp, dificultatea politică. Sargent a explicat că el recomandă să fie urmată calea aleasă de SUA pentru a rezolva criza bugetară a celor 13 state fondatoare, după obţinerea independenţei, în 1776, care au decis să îşi restabilească credibilitatea prin unirea bugetelor lor cu Constituţia din 1787. Sims a pledat şi el în favoarea federalismului bugetar în Europa. ”Dacă euro trebuie să supravieţuiască, trebuie să concepem Zona Euro partajând sarcinile bugetare şi stabilind competenţa fiscală a Băncii Centrale Europeane (BCE) şi rolul de creditor în ultimă instanţă. Astăzi, niciuna dintre aceste legături nu este clară şi dacă aceste legături rămân atât de neclare şi europenii încearcă să se întoarcă la un sistem unde nu există de fapt nicio simetrie bugetară la BCE, previziunile pentru euro vor fi sumbre”.
AJUTOR PENTRU GRECI Inspectorii financiari internaţionali au declarat că au ajuns la o înţelegere cu Grecia, în privinţa reformelor care vor repune pe picioare economia elenă, urmând ca ţara să primească, la începutul lui noiembrie, opt miliarde de euro de la FMI, UE şi BCE. Anunţul vine după ce troica UE – FMI - BCE a comunicat că Grecia nu va putea atinge ţintele fiscale stabilite pentru anul în curs. Statele din Zona Euro vor contribui la ajutorul acordat Greciei cu 5,8 miliarde euro, restul de 2,2 miliarde euro venind din partea FMI.
RECAPITALIZAREA BĂNCILOR ”Problema recapitalizării băncilor europene nu a provocat niciodată confuzii la nivelul BCE”, a declarat, ieri, fostul preşedinte al instituţiei, Jean-Claude Trichet, în prezent preşedinte al Comitetului European pentru Riscuri Sistemice. El a spus că statele membre ar trebui să adopte decizii foarte clare privind stabilizarea situaţiei economice din Zona Euro, apreciind că ”Europa se găseşte în epicentrul unei crize mondiale iar găsirea unor soluţii exacte la problema recapitalizării băncilor şi a crizei datoriilor suverane devine o prioritate urgentă”. Problema recapitalizării băncilor a fost abordată recent de cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, Berlinul şi Parisul fiind decise să facă tot ce este necesar pentru recapitalizarea băncilor, în vederea acordării de credite economiei. Săptămâna trecută, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat că va propune statelor UE să aibă ”abordări coordonate pentru recapitalizarea băncilor, cu scopul de a scăpa de eventualele active toxice ale instituţiilor financiare”. Şeful Executivului UE s-a declarat încrezător că, într-un interval de zece ani, euro va deveni mai puternic şi a reafirmat că niciun stat nu vrea să părăsească Zona Euro.