”Democraţia rusă va putea fi judecată abia peste 100 de ani”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Democraţia rusă va putea fi judecată abia peste 100 de ani”

Externe 22 Martie 2013 / 00:00 368 accesări

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că democraţia rusă va putea fi judecată abia peste un secol, având în vedere moşternirea epocii sovietice, o perioadă ce s-a încheiat în urmă cu doar două decenii. ”Facem abia primii paşi, dezvoltându-ne sistemul politic şi instituţiile democratice din ţară şi nu trebuie să fim judecaţi prin prisma celor mai buni în domeniu”, a declarat Medvedev într-un interviu pentru presa europeană. ”Putem face aşa: dacă, spre exemplu, există probleme în 100 de ani, atunci acest lucru va însemna că, probabil, în aceşti ani au existat lucruri care nu au funcţionat”, a adăugat el. Premierul rus a subliniat că ”atât în perioada ţarilor, cât şi în perioada sovietică, în Rusia nu a existat nicio democraţie”. Totuşi, Medvedev a recunoscut că nu există, în acest domeniu, altă variantă posibilă de democraţie. ”Nu suntem cu nimic diferiţi de ţările europene, nu vedem altă cale pentru democraţie, care să poată fi fondată pe abordări specifice în Rusia. Însă democraţia şi sistemul politic, este de asemenea adevărat, au un caracter naţional, în fiecare ţară în parte”, a adăugat el.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) a apreciat în raportul său anual, la începutul lui februarie, că 2012 a fost cel mai rău an pentru drepturile omului din istoria recentă a Rusiei de după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991. Opoziţia şi ONG-uri ruse nu încetează să denunţe atingeri tot mai importante aduse libertăţilor, după instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai. Preşedintele rus a apreciat la sfârşitul lui februarie că în 2012 nu au existat probleme speciale în domeniul drepturilor omului.

AVERTISMENTUL LUI BARROSO Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a avertizat Rusia, într-un interviu publicat ieri, că nu va avea loc un avans către acordarea unui regim de călătorie fără vize, în lipsa unui progres în domeniul drepturilor omului. ”Ar fi contraproductiv în acest stadiu să se stabilească o dată pentru intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize”, a adăugat Barroso, care a început, ieri, o reuniune de două zile la Moscova, cu lideri ruşi, despre cooperarea Rusia - UE. El i-a răspuns astfel preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a reclamat intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize, în timpul unui summit la Bruxelles, în decembrie.

Rusia negociază de mai mulţi ani cu UE anularea vizelor turistice şi denunţă în mod frecvent o abordare politică din partea Bruxelles-ului. Un plan de trecere în etape la un regim de circulaţie liberă a fost adoptat în 2011 şi cuprinde, în afară de probleme legate de siguranţa paşapoartelor şi lupta împotriva imigraţiei clandestine, condiţii privind drepturile omului şi statul de drept.



12