”Britanicii vor gândi mai puţin emoţional şi greşit în privinţa imigraţiei din UE după ce vor vedea că nu există niciun aflux de români şi bulgari în ţara lor”, a declarat László Andor, comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, citat de ”The Daily Telegraph”. ”Publicul va acorda mai multă atenţie faptelor şi va deveni mai puţin isteric sau uşor de manipulat de către politicieni în absenţa unui aflux de imigranţi din Bulgaria şi România în acest an”, a precizat CE. În acest context, comisarul Andor a respins ”discuţiile emoţionale şi eronate din anumite state membre în privinţa unui presupus turism pentru ajutoare sociale”, considerând că ”aceste discuţii sunt ghidate de o agendă politică internă”.
Comentariile lui Andor survin în contextul în care Downing Street l-a mustrat pe Kenneth Clarke, ministrul fără portofoliu din Cabinetul britanic, atât pentru afirmaţia sa potrivit căreia nivelul de imigraţie din UE a fost acceptabil, cât şi pentru faptul că a calificat dezbaterea conservatorilor despre restricţionarea imigraţiei drept ”un tipic escapism naţionalist, de dreapta”. Pe de altă parte, Laszlo Andor a refuzat să comenteze anunţurile făcute de conservatori cu privire la restricţionarea ajutoarelor sociale pentru imigranţi timp de doi ani, în condiţiile în care, până în prezent, Guvernul nu a avansat vreo propunere oficială. Cu toate acestea, comisarul european a avertizat că planurile anunţate de către premierul britanic, David Cameron, pentru a sista plata alocaţiilor pentru copiii care trăiesc în Polonia în timp ce părinţii lucrează în Marea Britanie ar fi ilegale. Andor le-a reamintit, de asemenea, miniştrilor britanici că Guvernul se confruntă deja cu o acţiune în justiţie cu privire la dreptul Marii Britanii de a menţine reguli pe care CE le-a contestat în mod legal, anul trecut.
Imigraţia bulgarilor şi românilor este benefică economiilor statelor vest-europene, în special Marii Britanii şi Irlandei, afirmă un economist suedez într-un studiu. Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Göteborg, a făcut calcule precise pentru Suedia, unde bulgarii şi românii pot lucra fără restricţii din anul 2007, şi pentru alte 14 state UE. În Suedia, un imigrant român sau bulgar oferă statului prin activităţile sale cu 30% mai mult decât primeşte, subliniază Ruist. Acest rezultat pozitiv se datorează faptului că imigranţii primesc mai puţine indemnizaţii sociale decât media populaţiei suedeze, explică cercetătorul. Marea Britanie şi Irlanda au cel mai mult de câştigat de pe urma imigraţiei: în primul rând pentru că românii şi bulgarii care merg acolo ştiu deja engleză, apoi pentru că instituţiile statului asistenţial sunt mai puţin dezvoltate comparativ cu Suedia, adaugă specialistul. Studiul a utilizat un eşantion reprezentativ de 10.000 de bulgari şi români care locuiau în Suedia, în anul 2011.