Flori şi vorbe de duh. ”Mihail Eminescu l-ar fi votat pe Igor Dodon la primăria Chişinăului”, a declarat, ieri, la 122 de ani de la moartea poetului, deputatul comunist Marc Tkaciuk. ”Dacă s-ar fi aflat în contextul actual de la Chişinău, timp de câteva luni, Eminescu nu ar fi avut de ales şi l-ar fi votat pe Dodon. Lui Eminescu nu-i plăcea politica din acea Românie în care trăia. În special nu-i plăceau liberalii români, cărora le-a dedicat o mare parte din opera sa”, a explicat Tkaciuk.
Zeci de oameni, adulţi şi copii, au venit, ieri, cu flori şi cărţi de poezie şi publicistică la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului. În ziua morţii lui Mihai Eminescu, la Chişinău au avut loc mai multe manifestări culturale. Acţiunile au demarat cu depuneri de flori la bustul poetului, la care au participat inclusiv politicieni. Scriitorii i-au îndemnat pe cei prezenţi la ceremonie să nu uite opera lui Eminescu şi să-l recitească, pentru a-şi însuşi lecţia de patriotism. Scriitorul Iulian Filip i-a îndemnat pe cititori să revadă publicistica lui Mihai Eminescu, ”mai actuală ca oricând, care trebuie citită în perioada zbuciumată pe care o traversează R. Moldova”. Şi premierul Vlad Filat, care a participat la depunerile de flori, a afirmat că operele lui Mihai Eminescu sunt actuale: ”De Eminescu ne amintim în fiecare zi, pentru că vorbim în limba în care a creat poetul”.
Exces de zel la vamă. Cozi de maşini ce se întind pe kilometri se formează, în fiecare noapte, la punctele de trecere a frontierei dintre R. Moldova şi România, deoarece autorităţile moldovene scanează fiecare TIR în parte, inclusiv pe cele fără încărcătură. În noaptea de marţi spre miercuri, sute de TIR-uri au aşteptat să treacă graniţa la Leuşeni. Şoferii cred că responsabili de această situaţie sunt vameşii, pe care îi acuză de incompetenţă. În decursul unei ore, prin vamă pot trece 6-7 camioane. Ca urmare, şoferii sunt nevoiţi să piardă o noapte întreagă, pentru că vameşii scanează fiecare TIR ce se îndreaptă spre România. Şoferii spun că această procedură ar trebui să fie aplicată selectiv, în special în cazul maşinilor suspecte. Nici reprezentanţii Vămii Leuşeni, nici cei ai Serviciului Vamal nu au comentat, deocamdată, această situaţie. Scanerele folosite de vameşi au fost donate de UE, în cadrul unui proiect de combatere a transportului ilicit de mărfuri.