Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, consideră că ”în UE este nevoie de crearea unei poliţii comune de frontieră, care să protejeze graniţele Schengen şi de introducerea unei vize europene, care să le înlocuiască pe cele naţionale”, scrie ”Die Welt”. Westerwelle va prezenta aceste propuneri astăzi, la Varşovia, în cadrul unei reuniuni a ”Grupului viitorului”. Cei zece şefi al diplomaţiei din UE care se vor reuni la Varşovia vor aborda problema unui control mai strict al graniţelor, în vederea reducerii imigraţiei ilegale şi a criminalităţii organizate. În prezent, UE are o poliţie de frontieră, Frontex, cu sediul la Varşovia, dar acţiunile acesteia sunt ineficiente, din cauza unui personal redus, de doar 313 persoane.
”Grupul viitorului”, iniţiat de Guido Westerwelle, include şi miniştrii de Externe din Belgia, Danemarca, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia şi Spania. De la crearea grupului, în martie 2012, cei zece s-au întâlnit de trei ori, pentru a discuta şi pentru a înainta propuneri privind reforma instituţiilor europene şi viitorul Europei.
Ieri, Olanda a anunţat că va aştepta raportul suplimentar MCV privind situaţia din România, înainte de a reanaliza, în 2013, posibilitatea integrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Potrivit unui document trimis de Guvernul olandez Parlamentului, întrucât raportul suplimentar al CE privind situaţia din România va fi prezentat la sfârşitul anului, dezbaterea privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi amânată până în 2013. Guvernul olandez consideră că România şi Bulgaria încă nu îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen. Olanda apreciază că cele două state au înregistrat progrese semnificative la anumite capitole din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, însă nu îndeplinesc toate criteriile.