”Euro nu poate supravieţui fără Germania”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Euro nu poate supravieţui fără Germania”

Externe 03 Septembrie 2012 / 00:00 458 accesări

Moneda euro nu ar fi câtuşi de puţin posibilă fără Germania, ţară care a avut un rol decisiv în crearea acesteia, susţine premierul spaniol, Mariano Rajoy, în explicaţiile date cotidianului german ”Bild am Sonntag”, cu ocazia primului interviu acordat de la asumarea mandatului, în toamna anului trecut şi publicat ieri şi în cotidianul spaniol ”ABC”, în cel italian ”Corriere della Sera”, precum şi în cel francez ”Journal du Dimanche”. Întrebat în legătură cu percepţia potrivit căreia există un triunghi format din Franţa, Spania şi Italia, în vreme ce Germania pare să adopte o altă cale, Mariano Rajoy declară că Europa nu poate fi clădită fără consensul general şi ar fi foarte greu să se avanseze în procesul integrării europene, dacă nu există înţelegere tocmai între statele membre care au şi cele mai importante economii. ”Pot să vă asigur că în chestiunile esenţiale domneşte un acord între Spania, Franţa, Italia şi Germania”, a asigurat premierul spaniol. El a mai spus, cu privire la propunerea preşedintelui francez, François Hollande, referitoare la o uniune a datoriilor din Zona Euro, că acesta ar fi ultimul pas, după o uniune fiscală, însă nu este în niciun caz vorba de un plan asupra căruia se poate decide de pe o zi pe alta.

”Banca Centrală Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a stopa criza din zona euro, deoarece actualele facilităţi financiare nu sunt suficiente”, a declarat, ieri, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, cu prilejul unei conferinţe de presă în cursul unui forum internaţional de la Bled, în Slovenia, referindu-se la Fondul European de Stabilitate Financiară şi la Mecanismul European de Stabilitate. ”BCE ar trebui să înceapă să cumpere obligaţiuni nelimitate, cu cât mai devreme cu atât mai bine”, a mai spus Gurria.

OPTIMISM LA FMI Directorul general adjunct al FMI, David Lipton, s-a declarat încrezător că Grecia va reuşi să-şi relanseze programul de restructurare şi să rămână în Zona Euro. Lipton a adăugat că FMI lucrează împreună cu CE, BCE şi Grecia pentru a găsi modalităţile prin care autorităţile de la Atena vor putea echilibra programele de austeritate cu măsurile de stimulare în următorii doi ani. Cabinetul de la Atena s-a întâlnit vineri, pentru a soluţiona diferenţele care există între partenerii coaliţiei guvernamentale cu privire la o nouă rundă de măsuri de austeritate necesare pentru a debloca noi împrumuturi de la UE şi FMI. Premierul grec, Antonis Samaras, a promis joi că va fi ultimul pachet de măsuri de austeritate şi a insistat că aceste sacrifici sunt inevitabile pentru menţinerea Greciei în Zona Euro.



12