Secretarul de Stat american, John Kerry, a recunoscut ieri, într-un interviu acordat cotidianului german ”Bild”, că există tensiuni între Washington şi Berlin din cauza acuzaţiilor privind programul de spionaj al SUA, însă a dat asigurări că cei doi aliaţi au în continuare o relaţie puternică. Sub presiunea parlamentarilor, Guvernul german studiază posibilitatea audierii la Moscova a fostului consultant al NSA Edward Snowden, aflat în spatele dezvăluirilor privind programul de spionaj american care a vizat şi Germania. Snowden a furnizat presei documente care sugerează că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost spionat de SUA. ”În momente dificile, prietenii acţionează cu onestitate şi respect reciproc, iar Germania este unul dintre cei mai mari prieteni ai SUA şi unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi”, a declarat John Kerry. El s-a referit la cancelarul german, Angela Merkel, ca fiind un ”partener formidabil” şi a subliniat că ”dosare precum Siria, Iranul şi acordul de liber-schimb între UE şi SUA sunt pur şi simplu prea importante pentru a nu acţiona împreună”. ”Prin urmare, trebuie să depăşim împreună această situaţie”, a spus Kerry, adăugând că... iubeşte Germania. La rândul său, Berlinul a reiterat, miercuri, că ”relaţiile transatlantice au o valoare incomensurabilă din punct de vedere al securităţii şi politicii externe”.
CRITICI DE LA PĂRINTELE INTERNETULUI Informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee, care a creat sistemul World Wide Web, a declarat că ”spargerea criptărilor de către agenţiile de spionaj britanice şi americane este înfiorătoare şi prostească”, relatează BBC News online. Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic ”The Guardian” că această practică a subminat eforturile în cadrul luptei împotriva infracţiunilor cibernetice şi în cadrul războiului cibernetic. El a îndemnat totodată la o ”dezbatere publică sinceră şi completă pe tema supravegherii pe internet”. Aceste declaraţii apar în contextul în care o comisie parlamentară urmează să îi audieze pe şefii agenţiilor britanice de spionaj - GCHQ, MI5 şi MI6 - împreună, într-o şedinţă publică, pentru prima dată. În opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare şi control al GCHQ şi al omologului său american NSA a eşuat. De asemenea, el apreciază că agenţiile au slăbit securitatea online spărgând criptările folosite de utilizatorii de internet pentru a-şi proteja datele private şi că acest lucru este, totodată, ”o trădare din partea industriei tehnologiei”. Din contră, ”acoperirea media a dezvăluirilor lui Snowden a fost în interesul public şi a scos la lumină o serie de probleme importante, care necesită acum o dezbatere completă şi sinceră”, a subliniat celebrul informatician.
Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate (ISC) urmează să îi chestioneze pe Sir Iain Lobban - directorul GCHQ, Andrew Parker - directorul general al MI5 şi pe Sir John Sawers - şeful MI6, pe tema dezvăluirilor lui Snowden, dar şi cu privire la subiecte din domeniul ameninţărilor teroriste şi securităţii cibernetice. În schimb, cei trei nu vor fi întrebaţi despre detalii ale unor tehnici de spionaj şi despre operaţiuni în curs.