”Franţa trebuie să respecte regulile privitoare la protejarea cetăţenilor europeni”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Franţa trebuie să respecte regulile privitoare la protejarea cetăţenilor europeni”

Externe 19 August 2010 / 00:00 455 accesări

”Franţa trebuie să respecte regulile privitoare la libera circulaţie şi la libertatea de aşezare a cetăţenilor europeni”, a declarat, ieri, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a recunoscut că statele au posibilitatea de a restrânge libera circulaţie, în anumite condiţii. ”Însă CE urmăreşte cu mare atenţie situaţia, pentru a verifica dacă sunt respectate toate regulile. CE a apărat constant şi continuu necesitatea unei integrări sociale a romilor din toate statele UE”, a spus Viviane Reding.

O cursă charter ce transportă aproximativ 50 de romi români din Franţa, care au acceptat repatrierea voluntară, este programată să sosească astăzi pe aeroportul Băneasa din Bucureşti, în jurul orei 17.00, au declarat surse din poliţia de frontieră. Un alt avion, transportând 131 de romi din Franţa, va sosi mâine, la Timişoara. Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, anunţa marţi că un prim grup de 79 de romi a căror şedere în Franţa este ilegală va fi repatriat astăzi, cu avionul, la Bucureşti. Este primul zbor de repatriere a romilor organizat după ce ministrul de Interne a anunţat, la sfârşitul lunii iulie, o serie de măsuri împotriva acestei etnii. Nu este însă vorba de zboruri speciale sau de curse charter, au precizat autorităţile franceze. Aceşti romi vor fi duşi la Bucureşti cu un avion închiriat. Ei se întorc pe bază de voluntariat, după ce au încasat 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor. Ministrul Imigraţiei, Eric Besson, a ţinut să sublinieze că este vorba de procedura clasică de repatriere a cetăţenilor străini a căror şedere este ilegală pe teritoriul francez şi a dat asigurări că nu e nimic excepţional. Brice Hortefeux a spus marţi că 51 de tabere ilegale au fost desfiinţate în această vară şi a confirmat că obiectivul este de a repatria 700 de romi până la sfârşitul lunii august. Ministrul de Interne promitea, la sfârşitul lunii iulie, o expulzare aproape imediată a romilor către România şi Bulgaria, în cazul în care aceştia comit infracţiuni. În 2009, peste 10.000 de romi au fost expulzaţi din Franţa.

Între timp, circa 50 de persoane au participat, ieri, în oraşul Saint-Etienne, la un miting de susţinere a romilor, pentru a denunţa ”atitudinea Guvernului francez şi derivele lui xenofobe, liberticide şi contrare demnităţii umane”, potrivit unui organizator, citat de ”Le progres”. Pierre Marechal, unul dintre organizatori, purtând un tricou pe care era scris ”No Sarkozy Day”, a remarcat faptul că puţini romi se aflau printre participanţii la această manifestaţie din Piaţa Primăriei. Scopul declarat al mitingului a fost de a mobiliza opinia publică din Saint-Etienne. Trecătorilor le-au fost distribuite broşuri, iar participanţii au susţinut discursuri prin care au criticat măsurile de evacuare a romilor. Potrivit participanţilor, romii se află într-o situaţie legală în Franţa, deoarece ei provin din România şi sunt cetăţeni europeni, copiii lor sunt şcolarizaţi la instituţiile de învăţământ din oraş, iar integrarea lor este posibilă, în condiţiile în care aproximativ 30 de familii trăiesc legal în locuinţe din acest oraş.

În câteva săptămâni, Franţa va da în folosinţă o bază de date în care vor fi înregistrate amprentele romilor repatriaţi în ţările lor de origine şi care îi va împiedica să încaseze de mai multe ori ajutorul acordat de Paris, relatează ”Le Figaro”. Creată în 26 octombrie 2009, baza de date Oscar va intra în faza operaţională în câteva săptămâni. Poliţia nu mai vrea să lucreze orbeşte. Până acum, putea să înscrie în baza de date Oscar numai numele şi prenumele persoanelor controlate, dar în condiţăiile în care majoritatea romilor nu au documente, numele sunt adesea fictive. Dar, din 1 septembrie, imigranţii controlaţi de poliţie, de exemplu în tabere ilegale, vor fi amprentaţi, iar amprentele vor fi trecute în baza de date, alături de nume.



12