Georgia se reînarmează pentru a se pregăti de o nouă agresiune, a declarat, miercuri, adjunctul şefului Statului Major rus, Anatili Nogoviţîn, în ajunul împlinirii unui an de la conflictul ruso-georgian avînd ca pretext controlul asupra regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud. Generalul Nagoviţîn apreciază că autorităţile de la Tbilisi vizează capacităţi militare egale şi chiar mai mari decît înainte de conflict. ”Experienţa arată că, dacă se reînarmează, o fac cu scopul unei agresiuni”, a adăugat el.
Rusia acuză SUA că livrează în continuare arme Georgiei, în condiţiile în care situaţia din Caucazul de Sud s-a tensionat în ultimele zile. Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a acuzat, miercuri, SUA, dar şi alte ţări, dintre care a nominalizat clar Ucraina, că livrează în continuare arme Rusiei şi a ameninţat că Rusia va lua măsuri în consecinţă. Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a vorbit chiar despre ”riscul reluării conflictului”. Sîmbătă, Rusia a ameninţat că va recurge din nou la forţă împotriva Georgiei. Ceremonii de comemorare sînt prevăzute, între 7 şi 10 august, în Osetia de Sud, regiunea separatistă georgiană aflată în centrul conflictului ruso-georgian de vara trecută. Karasin a afirmat că Georgia pregăteşte, cu această ocazie, acţiuni cu caracter provocator în apropierea frontierei.
Între timp, un om de afaceri rus a fost numit premier al Osetiei de Sud, după demiterea celui precedent, care fusese numit tot la cererea Moscovei. Preşedintele sud-oset, Eduard Kokoiti, l-a propus premier pe Vadim Broţev, şeful unei firme care vinde materiale de construcţie în oraşul Celiabinsk din Urali, la o zi după ce îl demisese pe Aslanbek Bulanţev. Legislativul micului teritoriu separatist georgian a aprobat numirea. De la conflictul ruso-georgian de vara trecută, Osetia de Sud este complet dependentă de Rusia, care i-a promis un ajutor de 640 de milioane de dolari pentru reconstrucţie. Opoziţia locală, tot pro-rusă, îl acuză pe preşedintele sud-oset şi pe anturajul acestuia că deturnează fondurile trimise de Rusia, precum şi materialele de construcţie şi ajutorul umanitar. Dar, potrivit presei ruse, Kremlinul este nemulţumit de ritmul lent al reconstrucţiei. ”Kommersant” scrisese recent că preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care a fost recent în Osetia de Sud, i-a spus clar lui Kokoiti că situaţia actuală nu mai poate fi tolerată.