Premierul grec, Antonis Samaras, a afirmat că ţara sa este la limita a ceea ce poate solicita poporului său, într-un interviu publicat vineri în cotidianul german ”Handelsblatt”. Samaras crede că acum, coeziuna societăţii greceşti este pusă în pericol de creşterea şomajului, aşa cum era cazul Germaniei, la sfârşitul Republicii de la Weimar, regim al cărui faliment a contribuit la ascensiunea lui Hitler la putere. Potrivit lui, Grecia poate rezista până la sfârşitul lui noiembrie fără un nou ajutor, după care casierile vor fi goale. Grecia doreşte să obţină cât mai repede plata unei tranşe de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro, în baza asistenţei financiare internaţionale de 130 de miliarde de euro care i-a fost acordată în iarnă. ”Societatea în ansamblul său este ameninţată de populiştii de extremă stângă şi de ceva cu care nu ne-am mai confruntat niciodată în ţara noastră, până în prezent: ascensiunea unei extreme drepte, s-ar putea chiar spune fascişti, un partid neonazist”, subliniază şeful Guvernului grec. ”Dacă eşuăm, ne aşteaptă haosul”, insistă el, referindu-se la concetăţenii săi: ”Ştiu că acest Guvern este ultima şansă a Greciei. Trebuie să strângem din dinţi”, mai afirmă Samaras, al cărui Guvern a prezentat un set de măsuri de austeritate şi reforme structurale.
Cancelarul german, Angela Merkel, se va duce, marţi, la Atena, pentru a-l întâlni pe omologul său grec, Antonis Samaras şi vrea să sprijine un efort de reformă mai susţinut la care s-a angajat noul Guvern grec, a anunţat, vineri, purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.
SPÂNZURAT DE... CRIZĂ Un fost membru al Guvernului grec, al cărui nume figura pe o listă cu oameni politici suspectaţi de evaziune fiscală, a fost găsit spânzurat, joi, a anunţat poliţia. Trupul neînsufleţit al lui Leonidas Tzanis, un avocat de 57 de ani care a fost viceministru de Interne în urmă cu aproximativ zece ani, a fost descoperit la domiciliul său din oraşul Volos. Ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, a anunţat în septembrie că a fost deschisă o anchetă cu privire la 30 de cazuri referitoare la averi şi declaraţii fiscale ale unor politicieni, responsabili locali şi alţi înalţi funcţionari. Ancheta vizează combaterea corupţiei la toate nivelurile puterii, a explicat ministrul. Presa elenă publicase anterior o listă cu 36 de nume, printre care figurau foşti miniştri, doi foşti primari, parlamentari şi alţi responsabili. Cele mai multe dintre aceste persoane au negat public orice implicare în aceste cazuri şi au ameninţat cu plângeri în justiţie. Una dintre aceste persoane este fostul ministru al Apărării, Akis Tsohatzopoulos, acuzat de spălare de bani şi aflat în prezent în arest, înainte de începerea procesului său. Şeful Parlamentului grec, Evangelos Meimarakis, şi-a părăsit temporar funcţia, luna trecută, după ce un ziar a menţionat numele său în legătură cu un alt presupus caz de spălare de bani. El a revenit joi la post, după publicarea de informaţii potrivit cărora anchetatorii nu au descoperit nicio legătură între el şi deturnarea de fonduri.