Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ieri că Marea Britanie va rămâne un membru important al UE, în ciuda faptului că a refuzat să se alăture noului pact menit a rezolva problemele care au condus la criza datoriilor din uniunea monetară şi a atras atenţia că ieşirea UE din criză va dura ani. Pe de altă parte, cancelarul german a mai afirmat că UE poate ieşi mai puternică din criza datoriilor, dacă guvernele vor da dovadă de răbdare şi îşi vor urma planul de a-şi integra economiile.
”UE este la răscruce de drumuri”, a declarat, ieri, premierul polonez, Donald Tusk, într-un discurs susţinut în plenul PE, la Strasbourg, în care a făcut bilanţul preşedinţiei poloneze semestriale a UE. Deşi activitatea preşedinţiei poloneze a fost lăudată de majoritatea eurodeputaţilor, Donald Tusk nu s-a declarat foarte optimist. ”Pot spune că astăzi ne aflăm la răscruce de drumuri. Trebuie să decidem dacă urmăm calea comunitară sau pe cea a egoismului naţional. Ori luptăm pentru viitorul Europei, acum, ori o să plângem după această Europă, mâine”, a arătat premierul polonez. Tusk şi-a exprimat speranţa că pactul de stabilitate bugetară pentru consolidarea disciplinei în Zona Euro, convenit la finalul summit-ului european de la 8 şi 9 decembrie, de liderii din UE, cu excepţia premierului britanic, David Cameron, va fi ratificat cât mai repede posibil. Nouă din cele zece ţări care nu au adoptat moneda euro au subcris la acest pact, singura care a refuzat fiind Marea Britanie. Acest pact ar putea fi semnat în martie, sub forma unui tratat interguvernamental. Textul trebuie încă redactat de juriştii instituţiilor europene, a precizat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.
AJUTOR PENTRU SĂRACI Eurodeputaţii au respins, printr-un vot în comisia pentru agricultură, propunerea Parisului şi Berlinului de a pune capăt, în 2014, programului european de ajutor pentru săraci, aprobând, în acelaşi timp, o soluţie de tranziţie pentru 2012 şi 2013. Berlinul şi Parisul au ajuns la un compromis pentru a asigura menţinerea în următorii doi ani a acestei finanţări, pe care contează sute de asociaţii caritabile şi de cantine pentru săraci din Europa, cu condiţia ca UE să nu mai finanţeze un astfel de program după 2013. Această decizie a fost descrisă drept ”deplorabilă” de eurodeputaţi. Din contră, programul european trebuie să continue după 2013, iar CE trebuie să prezinte o propunere legislativă în acest sens, au adăugat aleşii europeni. Programul european, ce dispune de circa 500 de milioane de euro pe an, permite oferirea de hrană pentru circa 18 milioane de europeni săraci.
DEPRECIEREA EURO Euro s-a depreciat, ieri, faţă de principalele monede din lume, în condiţiile în care temerile privind viitorul Zonei Euro persistă. Euro a scăzut sub 1,30 dolari, pentru prima dată după 12 ianuarie. Lira sterlină a atins valoarea de 1,19 euro. Bursele europene au scăzut ieri. Indicele londonez FTSE 100 şi Dax (Frankfurt) scăzuseră cu circa 1% până la prânz, iar indicele Cac 40 (Paris) a scăzut cu 1,76%.