Preşedintele ales al Franţei, socialistul Francois Hollande, a lansat un atac la adresa premierului conservator britanic, David Cameron, afirmând că ”Marea Britanie tratează Europa ca un restaurant cu autoservire”, relatează ”Daily Mail”. Întrebat de site-ul de ştiri Slate cum intenţionează să trateze cu Cameron, având în vedere că premierul britanic l-a umilit în timpul unei vizite la Londra, anul acesta, Hollande a declarat că se va întâlni cu el, rapid. Dar noul lider francez, care se descrie ca un ”inamic al finanţelor”, a precizat că îşi va exprima clar antipatia faţă de cartierul financiar City din Londra. Hollande a criticat obsesia Marii Britanii de a proteja City de legislaţia Bruxelles-ului. El a sugerat că ”Marea Britanie este indiferentă faţă de soarta Zonei Euro şi este atentă doar la interesele City. Europa nu este o casă de bani şi, cu atât mai puţin, un restaurant cu autoservire”, a subliniat Hollande.
DEMISIA PREMIERULUI Ieri, premierul francez, Francois Fillon, a depus demisia Guvernului său, care se va ocupa însă de afacerile curente ale ţării, până la preluarea funcţiei, marţi, de către preşedintele ales şi nominalizarea unui nou guvern. Fillon a predat unei gărzi republicane scrisoarea de demisie a Guvernului său, care a fost apoi transmisă preşedintelui în exerciţiu, Nicolas Sarkozy. Demisia lui Fillon, singurul premier pe care Sarkozy l-a avut în cinci ani de mandat, are loc la o zi după Consiliul de Miniştri de la Elysee, marcat de emoţii puternice. Aceasta intervine la scurt timp după oficializarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către Consiliul Constituţional. Francois Hollande a fost declarat învingător cu 51,6% (18.000.668 de voturi), faţă de 48,4% (16.860.685) obţinute de Nicolas Sarkozy. El va trebui să îi succeadă, marţi, lui Sarkozy şi să anunţe ulterior nominalizarea premierului desemnat să formeze Guvernul.
SARKOZY NU SE LASĂ Unul dintre miniştrii preşedintelui Nicolas Sarkozy s-a declarat convins, ieri, că acesta nu îşi va încheia cariera politică, în pofida înfrângerii electorale. Ministrul pentru Solidaritate, Roselyne Bachelot, întrebată de postul de radio Europe 1 despre retragerea definitivă a lui Nicolas Sarkozy din politică, a răspuns: ”Nici în vis!. Este imposibil să se retragă din politică, sunt sigură nu se va retrage. Ne-a spus la ultimul Consiliu de Miniştri al Guvernului Fillon că el vrea să facă politică altfel, în felul său, şi că nu ne va părăsi”. În ce mod se va întâmpla acest lucru? ”Cu Sarkozy, totul este posibil”, a adăugat ministrul. După ce a declarat în timpul campaniei electorale că se va retrage din politică, dacă va fi învins, Nicolas Sarkozy întreţine, de duminică, o anumită neclaritate în privinţa intenţiilor sale. În seara alegerilor, el a declarat că vrea să aibă, de acum, un angajament diferit şi să redevină un francez ca toţi ceilalţi. Anturajul său a declarat că el se va întoarce rapid la meseria sa de bază, cea de avocat. Nicolas Sarkozy, în vârstă de 57 de ani, este în continuare co-proprietar al cabinetului de afaceri al asociatului său, Arnaud Claude.
ALTĂ PRIMĂ DOAMNĂ Partenera de viaţă a lui Francois Hollande, Valerie Trierweiler, afirmă într-un interviu publicat miercuri de ”The Times” că va face tot ce este necesar pentru a reprezenta imaginea Franţei. ”Vreau să reprezint imaginea Franţei, să zâmbesc când este nevoie, să fiu bine îmbrăcată, să ofer o imagine frumoasă, dar nu va trebui să fie doar atât. Nu voi fi o păpuşă de porţelan”, a declarat această jurnalistă de 47 de ani, care şi-a anunţat deja intenţia de a continua să muncească şi după ce va deveni Prima Doamnă. Valerie Trierweiler este inspirată mai mult de Danielle Mitterrand şi Hillary Clinton decât de Carla Bruni-Sarkozy sau Bernadette Chirac. Această femeie elegantă a anunţat că, pentru moment, poartă ţinute prêt-à porter. ”Nu am purtat niciodată rochii sau ţinute realizate de creatori de modă”, a spus ea. Valerie Trierweiler îl descrie pe partenerul său ca ”agreabil şi relaxat”, dar şi ca pe un politician fin.