”Premierul David Cameron trebuie să returneze Insulele Falkland Argentinei, la 180 de ani după ce ţara din America de Sud a fost deposedată cu forţa de aceste teritorii”, a susţinut preşedintele argentinian, Cristina Kirchner, într-o scrisoare publicată ca anunţ (pdf) în ediţia de ieri a cotidianului britanic ”The Guardian”. Într-o scrisoare emoţională adresată premierului britanic, Kirchner a făcut apel la el să onoreze o rezoluţie a ONU din 1965 şi să înceapă negocierile cu privire la returnarea insulelor. Momentul publicării scrisorii a fost ales pentru a coincide datei de 3 ianuarie 1833, când Marea Britanie a preluat controlul asupra insulelor, de la argentinieni. Scrisoarea de 212 cuvinte, trimisă în copie lui Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, se referă în mod repetat la Insulele Falkland ca la Insulele Malvine, numele spaniol pentru insule folosit de Guvernul argentinian.
”Cu 180 de ani în urmă, la aceeaşi dată, 3 ianuarie, în cadrul unor exerciţii flagrante ale colonialismului de secol XIX, Argentina a fost deposedată cu forţa de Insulele Malvine, care sunt situate la 14.000 km distanţă de Londra. Argentinienii de pe insule au fost expulzaţi de Marina Regală iar Regatul Unit a început ulterior un proces de implantare de populaţie, similar celui aplicat şi altor teritorii aflate sub dominaţia colonială. De atunci, Marea Britanie, puterea colonială, a refuzat să returneze teritoriile Republicii Argentina, împiedicând-o astfel să-şi restabilească integritatea sa teritorială. Problema Malvinelor este, de asemenea, o cauză îmbrăţişată de America Latină şi de marea majoritate a popoarelor şi guvernelor din întreaga lume, care resping colonialismul. În 1960, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat necesitatea de a pune capăt colonialismului, sub toate formele şi manifestările sale. În 1965, Adunarea Generală a adoptat, fără voturi împotrivă (nici chiar din partea Regatului Unit), o rezoluţie care a considerat Insulele Malvine un caz colonialist şi care a invitat cele două ţări să negocieze o soluţie la disputa privind suveranitatea dintre ele. Aceasta a fost urmată de multe alte rezoluţii în acest sens. În numele poporului argentinian, reiterez invitaţia noastră pentru ca noi să respectăm rezoluţiile Naţiunilor Unite”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Cristina Kirchner.
Populaţia de 3.000 de locuitori a Insulelor Falkland este covârşitor pro-britanică, relevă ”The Guardian”. Locuitorii insulei urmează să fie întrebaţi dacă doresc să continue să fie un teritoriu de peste mări al Regatului Unit, în cadrul unui referendum ce va fi organizat în luna martie a acestui an. David Cameron a declarat că ”Marea Britanie \'va respecta şi apăra rezultatul plebiscitului”. ”Noi nu suntem o colonie, relaţia noastră cu Regatul Unit este deliberată”, a declarat, pentru ”The Daily Telegraph”, dr. Barry Elsby, membru al Adunării Legislative a Insulelor Falkland. ”Spre deosebire de Guvernul din Argentina, Regatul Unit respectă dreptul poporului nostru de a ne determina propriile chestiuni, un drept care este consfinţit în Carta ONU şi care este ignorat de Argentina”, a ţinut să sublinieze el. Ministerul britanic de Externe a declarat marţi că respinge cu fermitate afirmaţia că Marea Britanie ar fi expulzat cetăţeni argentinieni din Falklands, în 1833. Potrivit ”The Guardian”, la 30 de ani după ce Marea Britanie şi Argentina au mers la război pentru Insulele Falkland, preşedintele populist Cristina Fernandez de Kirchner, a revenit cu un atac usturător la adresa ”colonialismului” britanic. Cotidianul mai notează că preşedintele argentinian şi consilierii săi par convinşi că prin menţinerea problemei Insulelor Falkland în atenţia publicului pot stânjeni Londra în eventuale negocieri.
Criticii sugerează că Kirchner încearcă să abată atenţia de la lipsa de armonie socială din Argentina. Rata de aprobare a ei este în scădere, în perspectiva alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, în octombrie. Argentinienii sprijină cauza Malvinelor, care este înscrisă în Constituţie, dar sunt, de asemenea, îngrijoraţi de probleme economice presante, cum ar fi inflaţia, criminalitatea în creştere şi corupţia, comentează ”The Guardian”. Scrisoarea din ”The Guardian” pare să fi fost pregătită în secret absolut, pentru a asigura un impact maxim. Potrivit ”The Telegraph”, campania diplomatică survine după decizia Guvernului britanic de luna trecută de a da unei porţiuni importante din teritoriul pe care îl deţine în Antarctica numele reginei Elisabeta a II-a, gest văzut la Buenos Aires drept provocator. ”The Guardian” precizează că Argentina are pretenţii şi asupra a ceea ce este acum Queen Elizabeth Land, precum şi alte posesiuni din Atlanticul de Sud, printre care Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, nelocuite.