Mihail Saakaşvili, preşedintele în exerciţiu al Georgiei şi eroul Revoluţiei Trandafirilor din 2003, este în prezent un ”cadavru politic”, a declarat adversarul său, premierul Bidzina Ivanişvili, cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale. Nici Saakaşvili, care nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, şi nici miliardarul Ivanişvili, care s-a angajat la sfârşitul anului 2012, când a devenit premier, să nu participe la alegerile prezidenţiale, nu se află înscrişi în cursa electorală, dar ambii susţin câte un candidat la scrutinul din 27 octombrie.
Mihail Saakaşvili, un avocat care a studiat în SUA, a venit la putere la sfârşitul anului 2003, în urma Revoluţiei Trandafirilor, o mobilizare populară care a dus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte şi ministru sovietic de Externe Eduard Şevarnadze şi a conferit acestei ţări din Caucaz o perspectivă pro-occidentală, europeană şi atlantică, spre disperarea Rusiei. Dar popularitatea sa s-a erodat în timp, din cauza unor acuzaţii de abatere de la normele democratice, dificultăţilor economice şi războiului cu Rusia din 2008. În urmă cu un an, formaţiunea Visul Georgian, condusă de Ivanişvili, un om de afaceri care a promis să detensioneze relaţiile cu Moscova, a câştigat alegerile legislative, inaugurând o inedită perioadă de coabitare în această fostă republică sovietică. În momentul de faţă, Bidzina Ivanişvili promite că preşedintele în exerciţiu va fi anchetat. Ivanişvili, acuzat că a intensificat arestările în rândurile anturajului lui Saakaşvili şi foştilor oficiali de rang înalt, a afirmat că eventualele anchete care l-ar viza pe actualul preşedinte nu vor fi motivate politic. Totodată, el precizează că va părăsi postul de premier, după alegeri.
În pofida unor sondaje care arată că un sfert dintre alegători sunt încă nehotărâţi, Ivanişvili preconizează că Ghiorghi Margvelaşvili, candidatul formaţiunii sale, va câştiga alegerile prezidenţiale de la 27 octombrie. David Bakradze, candidatul sprijinit de Mişcarea Unităţii Naţionale, condusă de Saakaşvili, se află pe locul 2 în intenţiile de vot. De asemenea, Ivanişvili afirmă că Georgia îşi va menţine orientarea euro-atlantică, însă va avea relaţii bune şi cu Moscova. În cele din urmă, Bidzina Ivanişvili respinge suspiciunile de joc dublu, potrivit cărora ar intenţiona să conducă Georgia din umbră, spunând că vrea să se dedice sprijinirii societăţii civile şi dezvoltării democraţiei.