Premierul britanic, David Cameron, a apreciat miercuri că ”sângele copiilor ucişi în Siria pătează reputaţia Naţiunilor Unite şi a celor care nu s-au opus acestor atrocităţi şi care, în unele cazuri, s-au făcut complici la domnia teroririi preşedintelui Barshar al-Assad”. Afirmaţia a fost făcută în faţa Adunării Generale a ONU, la New York. David Cameron a făcut aluzie la Rusia şi China. care au blocat orice tentativă a Consiliului de Securitate al ONU de sancţionare a aliatului lor sirian. ”Viitorul Siriei este un viitor fără al-Assad”, a conchis Cameron.
Miercuri, cel puţin 305 persoane au murit în violenţele din Siria, acesta fiind cel mai ridicat bilanţ din cele 18 luni de conflict, potrivit statisticilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Între cei 305 morţi se află 199 de civili, potrivit acestei organizaţii nonguvernamentale cu sediul în Marea Britanie. Al doilea cel mai sângeros bilanţ în cadrul conflictului a fost la 19 iulie, când au fost ucise 302 persoane.
Ieri, în zori, persoane necunoscute au provocat o explozie la o conductă de petrol din regiunea Hassaka din nord-estul Siriei şi l-au răpit pe directorul staţiei de pompare din zonă, a afirmat OSDO. Hassaka este principala regiune petrolieră din Siria, urmată de cea vecină, Deir Ezzor. De la începutul revoltei faţă de regimul Bashar al-Assad, mai multe conducte de petrol au fost vizate de atacuri. Destinată în principal utilizării la nivel intern, producţia de petrol din Siria, care se ridica înaintea conflictului la 420.000 de barili pe zi, s-a redus la jumătate. Câmpurile petroliere sunt păzite de unităţi speciale ale armatei.
PERSPECTIVE SUMBRE Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat ieri că ar putea exista peste 700.000 de refugiaţi sirieni, la sfârşitul anului, faţă de 300.000 în prezent. În faţa acestei situaţii, agenţiile umanitare ale ONU şi-au revizuit în creştere nevoile şi solicită circa 487,9 milioane de dolari, pentru a veni în ajutorul refugiaţilor. Aceste fonduri vor permite ajutarea acestora până la finalul anului, a precizat coordonatorul pentru refugiaţi sirieni al UNHCR, Panos Moumtzis. UNHCR a constatat că un anumit număr de refugiaţi sirieni care au fugit într-o primă etapă în ţări străine, fără a se înregistra cu ajutorul agenţilor umanitari, au decis în prezent să solicite ajutor. Organizaţia apreciază că între 2.000 şi 3.000 sosesc zilnic în ţările vecine cu Siria, Turcia, Liban, Iordania şi Irak. Femeile şi copiii reprezintă 75% dintre refugiaţi.
APEL AMERICAN Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, să se încerce din nou să se ajungă la un acord asupra dosarului sirian. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a regretat că pentru moment, ONU nu este în măsură să vină cu un răspuns la criza siriană, reafirmând că preşedintele sirian trebuie să plece. Fabius a cerut Consiliului să îi acorde toată încrederea mediatorului Lakhdar Brahimi şi a avertizat împotriva unei ”explozii a Siriei, ce ar fi dramatică”. Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Al-Arabi, a exprimat regretul că ”încă o dată, din păcate, Consiliul de Securitate a eşuat să-şi atingă obiectivele din cauza dezacordurilor dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului”. Ca răspuns, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a reafirmat poziţia Moscovei de neamestec în treburile interne ale statelor. Lavrov a dat vina pentru o parte importantă a violenţei din Siria pe ţările ce sprijină opoziţia armată siriană şi o incită să continue lupta. El a considerat nepotrivit ca tocmai aceste ţări să ceară Guvernului sirian o capitulare necondiţionată.