Reţeaua teroristă al-Qaida a confirmat moartea lui Osama bin Laden şi cheamă la răzbunare. Declaraţia al-Qaida spune că ”sângele lui bin Laden nu va fi irosit” şi că reţeaua va continua să atace SUA şi aliaţii, chemând la revoltă în Pakistan. ”Sângele lui bin Laden va fi un blestem pentru americani şi agenţii lor. Fericirea lor se va transforma în durere, iar sângele lor va fi amestecat cu lacrimi. Cerem poporului musulman din Pakistan să se revolte”, potrivit declaraţiei. Isteria provocată de posibile atentate ca represalii la uciderea lui Osama s-a manifestat vineri în Germania. Oficialii germani au evacuat un tren de mare viteză, după ce în vagonul-restaurant a fost găsit un disc de memorie pe care scria ”Allah ne va ucide pe toţi”. Trenul Berlin - Interlaken (Elveţia) a fost oprit lângă graniţa elveţiană, iar cei 250 de pasageri au fost evacuaţi. CD-ul a fost predat poliţiei din Karlsruhe, iar după patru ore de verificări, trenul şi-a reluat călătoria, fără probleme.
Documente recuperate din locuinţa lui Osama sugerează că acesta planifica noi atacuri în SUA, inclusiv unul vizând trenuri, la împlinirea a 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Autorităţile SUA examinează computerele, DVD-urile şi documentele confiscate de la vila din Abbottabad, unde bin Laden s-ar fi ascuns timp de şase ani. Informaţiile despre comploturile descoperite au fost incluse într-un buletin comun al FBI şi al Departamentului pentru Securitate Internă. Potrivit documentului, ideea de a ataca o cale ferată neprecizată din SUA a fost descoperită în note de mână luate de la baza lui bin Laden. Astfel, agenţi al-Qaida urmau să facă un tren să deraieze, pentru a se prăbuşi într-o vale sau de pe un pod. Un înalt oficial militar pakistanez a precizat că una dintre soţiile lui bin Laden le-a spus anchetatorilor că locuia în aceeaşi cameră cu soţul său, de cinci ani. De asemenea, noile informaţii despre raid par să le contrazică pe cele anterioare.
Criticii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu legalitatea operaţiunii, după ce SUA au admis că liderul al-Qaida era neînarmat atunci când a fost ucis. Însă autorităţile au precizat că ”bin Laden era o ţintă militară şi uciderea sa a fost un act de autoapărare naţională”. ”SUA trebuie să dezvăluie faptele legate de moartea lui bin Laden, pentru a permite evaluarea acestora conform criteriilor legislaţiei internaţionale privind drepturile omului, deoarece ar putea constitui un precedent”, au afirmat, vineri, raportorul ONU pentru execuţii arbitrare, Christof Heyns şi raportorul special pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta antiteroristă, Martin Scheinin.
• Indignare amerindiană • Strănepotul şefului apaş Geronimo a protestat, joi, împotriva utilizării numelui de cod Geronimo pentru operaţiunea militară americană care l-a eliminat pe Osama bin Laden, apreciind că ”această codificare constituie o insultă şi o eroare iar botezarea unei operaţiuni pentru eliminarea sau capturarea lui Osama cu numele lui Geronimo constituie o deturnare a istoriei care este infamantă pentru un şef amerindian şi un mare spirit uman”. Harlyn Geronimo, fost combatant în Vietnam şi descendent al renumitului şef indian, al cărui tată a participat la debarcarea pe plaja Omaha în Normandia din 1944, a cerut preşedintelui Obama şi secretarului Apărării Robert Gates să explice ”cum s-a putut da o utilizare atât de nedemnă numelui străbunicului său”. El a solicitat chiar ca numele Geronimo să fie şters din documentele oficiale care relatează operaţiunea în Pakistan. Mai multe organizaţii indiene au avut o reacţie similară în ultimele zile, protestând împotriva utilizării de către militari a numelui şefului apaş pentru a desemna o operaţiune care viza eliminarea unui terorist ce a ucis mii de oameni. Şeful apaş Geronimo a decedat în 1909, la vârsta de 90 de ani, în Fort Sill, statul Oklahoma. În schimbul promisiunii nerespectate de autorităţi că poporul său va putea să revină pe pământul natal, Geronimo s-a predat armatei SUA, în 1886 şi a fost încarcerat ca prizonier de război, timp de 20 de ani.