”Nicio forţă obscură nu va deteriora prietenia franco-germană”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
50 de ani de prietenie

”Nicio forţă obscură nu va deteriora prietenia franco-germană”

Externe 09 Iulie 2012 / 00:00 367 accesări

Preşedintele francez, Francois Hollande, a dat asigurări, ieri, la Reims, alături de cancelarul federal german, Angela Merkel, că ”nicio forţă obscură nu va putea deteriora prietenia franco-germană”. Declaraţia a fost făcută după ce mai multe morminte de soldaţi germani au fost profanate în nord-estul Franţei. ”Prietenia noastră inspiră Europa. Nu intenţionăm să dăm lecţii, dorim pur şi simplu să oferim un exemplu”, a mai declarat preşedintele francez, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a reconcilierii franco-germane. Circa 50 de cruci de pe mormintele unor militari germani ucişi în Primul Război Mondial au fost profanate în cimitirul din Saint-Etienne-a-Arnes, în nord-estul Franţei, a informat, ieri, justiţia franceză. Acest act de profanare a provocat indignarea clasei politice franceze.

Francois Hollande şi Angela Merkel au celebrat 50 de ani de la reconcilierea franco-germană de la Reims, în condiţiile în care Europa se află într-o gravă criză economică, ce afectează inclusiv cuplul franco-german, motorul istoric al construcţiei europene. În jurul orei 9.00 GMT, preşedintele francez a întâmpinat-o pe Angela Merkel, la circa 100 de metri de catedrala din Reims, spre care cei doi s-au îndreptat împreună la pas, sub aplauzele celor câteva sute de persoane prezente. După aceasta, cei doi au luat cuvântul în piaţa din faţa catedralei din Reims, oraş-simbol al celor două războaie mondiale, unde generalul francez De Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer au pecetluit reconcilierea franco-germană, la 8 iulie 1962.

ÎNDEMN PREZIDENŢIAL Preşedintele german, Joachim Gauck, a îndemnat-o, ieri, pe şefa Executivului, cancelarul Angela Merkel, să facă eforturi pentru a le explica mai bine germanilor ce înseamnă salvarea monedei unice euro şi care sunt consecinţele acesteia în ceea ce îi priveşte. Funcţiile prezidenţiale în Germania sunt esenţialmente onorifice. Legea fundamentală, Constituţia, îi conferă, în schimb, un rol de autoritate morală şi protector al poporului. Se întâmplă rar ca un şef de stat german să se exprime în acest fel în cadrul unui dosar de actualitate. Preşedintele Gauck şi-a exprimat, totodată, respectul faţă de Angela Merkel şi munca acesteia: ”Eu nu aş fi capabil să fac ceea ce face şi realizează ea în acest moment”.



12