”Nu există o soluţie militară pentru conflictul din Libia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Nu există o soluţie militară pentru conflictul din Libia”

Externe 11 Aprilie 2011 / 00:00 588 accesări

”Soluţia conflictului din Libia nu este una militară, ci una politică”, a declarat, într-un interviu acordat pentru ediţia de astăzi a publicaţiei germane ”Der Spiegel”, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Întrebat de publicaţia germană dacă se poate câştiga războiul din Libia, fără a trimite trupe la sol, Rasmussen a declarat: ”Răspunsul sincer la această întrebare este că nu există o soluţie militară pentru acest conflict. Avem nevoie de o soluţie politică şi revine poporului libian sarcina de a lucra în această direcţie”. În final, însă, a apreciat Rasmussen, ”ONU va fi cea care va ajuta Libia să găsească o soluţie politică la această criză”. ”Integritatea teritorială a Libiei trebuie cu orice preţ menţinută”, a adăugat el. Totodată, secretarul general al NATO a dat asigurări că nu are nici cea mai mică problemă cu germanii, chiar dacă Germania a refuzat să aprobe operaţiunile militare autorizate la 17 martie de Consiliul de Securitate al ONU pentru a sprijini civilii din Libia. Libia este vizată de o operaţiune internaţională de la 19 martie. La 31 martie, NATO a preluat comanda operaţiunilor.

Între timp, avioane Tornado au distrus şapte tancuri în Libia iar operaţiunile aeriene continuă, a anunţat, ieri, Ministerul britanic al Apărării. Avioanele au lovit două tancuri în Ajdabiyah şi cinci în Misrata, zone în care se duc lupte grele între rebeli şi trupele lui Gaddafi. Avioane Typhoons sunt folosite pentru asigurarea zonei de interdicţie aeriană din Libia. Forţele lui Muammar Gaddafi au atacat oraşul Misrata, controlat de opoziţie, ucigând cel puţin 30 de rebeli, a anunţat, ieri, presa occidentală. Totuşi, rebelii au reuşit să respingă atacurile forţelor guvernamentale.

Imagini de coşmar şi tentative de compromis. Fotografii şocante cu civili libieni aparent capturaţi, brutalizaţi şi ucişi de forţele colonelului Gaddafi, au fost confiscate de la unul dintre soldaţii acestuia, relatează ”The Mail on Sunday”. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) se pregăteşte să investigheze aceste fapte, după ce publicaţia i-a predat, sâmbătă, fotografiile. Într-unul dintre cele 40 de cadre, tineri terifiaţi, cu sânge pe faţă, sunt aliniaţi pe pământ iar bărbaţi înarmaţi calcă peste ei. În altă fotografie sunt înfăţişate peste 12 corpuri neînsufleţite, stivuite într-o groapă comună, într-o zonă din deşert, în est, unde s-au purtat lupte crâncene de mai bine de o lună. Multe dintre aceste corpuri neînsufleţite sunt ale unor adolescenţi. Directorul Misiunii CICR în Libia, Simon Brookes, a declarat că înfiorătoarele incidente surprinse în fotografii vor fi investigate. ”Dacă vom găsi confirmarea unei încălcări a legislaţiei internaţionale umanitare, vom efectua o intervenţie, în baza reglementărilor care protejează civilii şi non-combatanţii. Se aşteaptă ca autoritatea responsabilă, de exemplu actualul Guvern libian, să ia măsuri în acest sens, cu privire la antrenamentul sau disciplina forţelor sale armate”, a subliniat oficialul. Convenţia de la Geneva, din 1949, prevede că soldaţii nu trebuie să atace civilii pe timpul războiului. ”The Mail on Sunday” a aflat că şi alte fotografii şi înregistrări video au fost găsite pe camere pe care soldaţi ai lui Gaddafi capturaţi recent la Brega le aveau asupra lor. ”Aceştia colectau poze cu suveniruri, pentru a le prezenta comandamentului central, la Tripoli”, comentează publicaţia. Ora şi data la care imaginile au fost realizate sunt disponibile, prin setările camerelor, lucru care permite aranjarea într-o secvenţă de timp a acestor orori. Imaginile cu deşertul din jur indică faptul că ar fi vorba despre o zonă cuprinsă între Ras Lanuf şi Bin Jawad.

Mai mulţi lideri africani, conduşi de preşedintele sud-african, Jacob Zuma, au plecat în Libia, într-o misiune diplomatică esenţială. Cei cinci preşedinţi vor vizita atât Tripoli, cât şi fieful rebel Benghazi, pentru a facilita un armistiţiu între forţele lui Muammar Gaddafi şi opoziţie. UE presează pentru o misiune umanitară în oraşul Misrata, unde s-au dus lupte grele. Din echipa diplomatică fac parte liderii din Congo, Mali, Mauritania şi Uganda. Comitetul a primit permisiunea de la NATO de a intra în Libia şi a discuta cu liderul libian, dar şi cu Consiliul Naţional de Tranziţie din Benghazi, la 10 şi 11 aprilie, a informat Africa de Sud. Subiectele vor fi implementarea imediată a unui armistiţiu şi deschiderea unui dialog politic.

Taguri articol


12