Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat, miercuri, Guvernul sirian şi opoziţia că nu există prea mult timp pentru a evita războiul civil în ţară, după atacul asupra coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria. Ban Ki-moon a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că cele două părţi trebuie să realizeze că nu a mai rămas mult timp pentru încetarea violenţelor şi să permită o rezolvare politică a conflictului între Guvern şi cei care vor schimbarea. Ban a adăugat că bomba care a explodat miercuri, la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria, rănind zece militari, este un indiciu al dificultăţilor şi pericolului misiunii ONU în ţară. El a declarat, de asemenea, că se teme că ”un război civil de mare anvergură cu efecte catastrofale pentru Siria şi regiune ar putea izbucni, dacă violenţele nu vor înceta”. Anterior, într-un comunicat, secretarul general al ONU a declarat că explozia de miercuri ar putea ridica semne de întrebare asupra misiunii ONU în ţară.
O bombă a explodat miercuri, la intrarea în oraşul sirian Deraa, la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU în care se afla generalul norvegian Robert Mood, şeful misiunii ONU. Explozia a avut loc după trecerea celor patru vehicule ale ONU. În spatele vehiculelor ONU, la aproximativ 150 de metri, se aflau cele ale armatei siriene şi jurnaliştilor. Zece militari sirieni, dintre care cel puţin un ofiţer, au fost răniţi în explozie, potrivit unui bilanţ al ONU. Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că este la originea acestui atentat. Aceasta este prima dată când o coloană oficială a ONU este vizată, de la mobilizarea observatorilor în Siria, la 15 aprilie, pentru a supraveghea un armistiţiu ignorat continuu. Potrivit ONU, 70 de observatori militari neînarmaţi sunt în prezent mobilizaţi în Siria, precum şi 43 de civili în cadrul Misnus. Această misiune a fost creată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate, pentru a supraveghea încetarea focului instaurată la 12 aprilie şi încălcată repetat. Observatorii ar urma să ajungă la 300 de militari, până la sfârşitul lui mai. Marţi, în faţa Consiliului de Securitate, emisarul internaţional pentru Siria, Kofi Annan, şi-a apărat planul de pace, apreciind că observatorii ONU au un efect de calmare a conflictului. El a recunoscut totuşi că regimul Assad şi rebelii sunt foarte greu de convins să depună armele. Aproximativ 12.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la izbucnirea revoltei populare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.
Violenţele au continuat şi ieri. Două explozii puternice s-au auzit în capitala siriană Damasc, afectată, în ultimele luni, de mai multe atentate mortale. Peste 40 de persoane au fost ucise şi cel puţin 170 rănite, a anunţat televiziunea de stat din Siria. Pe lângă aceste victime, opt saci au fost umpluţi cu rămăşiţe umane, de echipele de intervenţie aflate la locul atacurilor, a adăugat postul de televiziune, citând Ministerul Sănătăţii. Regimul şi opoziţia s-au acuzat reciproc de aceste atacuri, cele mai importante din Siria, de la începutul revoltei, în martie 2011, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). OSDO a evocat, la rândul său, 50 de morţi şi peste 100 de răniţi în două exoplozii, dintre care una provocată de o maşină-capcană, care au vizat un centru al serviciilor de informaţii din capitala siriană. Două coloane de fum erau vizibile deasupra capitalei, unde geamurile de la locuinţe au fost zguduite. Potrivit unui fotoreporter AFP, numeroase maşini civile au fost distruse iar faţadele anumitor clădiri au fost avariate. Un crater de trei metri adâncime a fost provocat de deflagraţii. Ultimul atentat mortal de la Damasc a avut loc la 27 aprilie. 11 persoane au fost ucise atunci, într-un atac sinucigaş comis în faţa unei moschei.