”O parte a sistemului judiciar bulgar a fuzionat cu lumea interlopă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”O parte a sistemului judiciar bulgar a fuzionat cu lumea interlopă”

Externe 22 Iulie 2010 / 00:00 374 accesări

”O parte importantă a sistemului judiciar bulgar a fuzionat cu lumea interlopă”, afirmă ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov. Potrivit acestuia, 5% dintre judecători au legături cu lumea interlopă, în special cei care lucrează la dosarele importante. Ţvetanov a denunţat şi legăturile pe care această parte a sistemului judiciar le-a avut cu partidele politice care au condus Bulgaria în ultimii 20 de ani. Ministrul de Interne a făcut aceste declaraţii la o zi după ce Comisia Europeană a prezentat raportul privind progresele Bulgariei în combaterea criminalităţii organizate şi corupţiei. ”Bulgaria a dat dovadă de o puternică determinare în reformarea sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate, dar foarte puţine cazuri ajung în instanţă”, arată raportul CE. CE va monitoriza în continuare progresele înregistrate de Bulgaria în domeniile justiţiei şi afacerilor interne, prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Imediat după publicarea raportului CE, poliţia bulgară a lansat o operaţiune de amploare împotriva evaziunii fiscale şi spălării de bani, arestând cel puţin zece persoane care fac parte dintr-un grup infracţional ce înfiinţase companii inclusiv în România. Operaţiunea ”Toate resursele” vizează fraude de 250 de milioane de leva (aproximativ 130 de milioane de euro) şi se va concretiza prin descinderi în 28 de locaţii din Sofia, Varna, Ruse, Plovdiv, Veliko Tîrnovo, Burgas şi Triavna. În cursul operaţiunii a fost arestat un bărbat de 42 de ani, liderul unei reţele care se ocupa cu spălarea de bani şi evaziunea fiscală. În plus, au fost arestaţi şi nouă complici ai acestuia. Se pare că reţeaua înfiinţase în România şi Ungaria companii pentru exportul de fier vechi, evitând astfel plata taxelor pe valoarea adăugată în Bulgaria. În momentul în care autorităţile fiscale bulgare au încercat să facă verificări pentru evitarea evaziunii fiscale, companiile au fost vândute imediat. Membrii grupului cumpăraseră proprietăţi imobiliare în Bulgaria şi alte state europene, autoturisme de lux şi două iahturi. Unul dintre suspecţi avea asupra sa suma de 40.000 de leva (20.000 de euro), despre care a spus că sunt bani de buzunar.

Între timp, ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a declarat că o treime dintre structurile administrative ale statului vor fi desfiinţate. Djankov a făcut acest anunţ după o şedinţă a Guvernului bulgar în care a fost aprobat proiectul reformei administrative. Potrivit ministrului, restructurarea administrativă va conduce la economisirea a 200-250 de milioane de leva anual (100-125 de milioane de euro). În prezent, există 106 administraţii de stat, comparativ cu 115, în momentul în care a ajuns la putere partidul GERB. Până acum, au fost concediaţi 10.860 de angajaţi bugetari, iar potrivit planului, alţi 2.500 vor fi disponibilizaţi în viitorul apropiat. Ministrul Agriculturii a anunţat recent fuziunea a trei structuri în cadrul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentară. La rândul său, ministrul Apărării a anunţat că vor exista disponibilizări în cadrul armatei.



12