Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA) a afirmat că preşedintele american, Barack Obama, poartă întreaga responsabilitate pentru moartea a doi ostatici, un american şi un sud-african, într-o operaţiune militară eşuată, sâmbătă, în Yemen, potrivit unei înregistrări video difuzate ieri. Denunţând politica americană faţă de ”naţiunea musulmană”, Nasser Al-Ansi, liderul al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), a afirmat că ”vieţile tuturor americanilor sunt în pericol, indiferent dacă sunt în interiorul sau în afara SUA, în aer, pe pământ sau pe apă”. ”Obama a luat decizia greşită, considerată semnarea condamnării la moarte a concetăţeanului său Luke Somers, dar şi a ostaticului sud-african Pierre Korkie”, a acuzat Nasser Al-Ansi. Adresându-se americanilor, Nasser Al-Ansi a declarat: ”Vă daţi seama de soarta pe care v-o rezervă administraţia voastră cu politicile ei ostile şi continuarea războiului împotriva naţiunii musulmane? Poate să viseze la securitate naţiunea voastră în timp ce naţiunea noastră trăieşte o astfel de situaţie? Nu puteţi visa la securitate decât atunci când securitatea va fi pentru noi o realitate în Palestina şi în toate ţările musulmane”.
BILANȚ DRAMATIC Peste 5.000 de persoane au fost ucise, în luna noiembrie, de grupurile jihadiste, cele mai multe în Irak, Nigeria, Afganistan și Siria, scrie în ediția sa de ieri cotidianul britanic ”The Guardian”. Potrivit BBC World Service și King's College London, ale căror echipe au strâns datele pentru noiembrie, în luna respectivă s-au înregistrat 664 de incidente, bilanțul total al victimelor fiind de 5.042, reprezentând în medie 168 de decese pe zi și aproape de două ori mai mult decât numărul persoanelor ucise în atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA. Datele prezentate oferă o perspectivă unică privind costurile umane, intensitatea, amploarea și distribuția geografică a unui fenomen care a acaparat atenția media și conduce agenda politică și de securitate în întreaga lume. Atentatele sinucigașe, 650, s-au soldat cu cele mai multe victime în comparație cu orice altă metodă.
16 grupuri și-au asumat responsabilitatea comiterii atacurilor sau au fost identificate drept autorii lor. Deloc surprinzător, cele mai multe atacuri (44%) au fost atribuite Statului Islamic (SI), grupul fiind responsabil de moartea a 2.206 de persoane în 308 incidente. Cel de-al doilea grup este Boko Haram din Nigeria (801 morți în 30 de atacuri). Urmează talibanii din Pakistan, responsabili de moartea a 720 de persoane în 151 de atacuri, al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP), cu 410 morți în 35 de incidente în Yemen, și Al-Shabaab, care a ucis 266 de persoane în 41 de atacuri în Somalia și Kenya. Conform datelor, majoritatea victimelor, 2.079, sunt civili, iar 1.952 dintre ele, militari, polițiști sau oficiali. Din totalul morților, 935 sunt jihadiști, iar 76 rămân necunoscuți.
NIMIC NOU Administraţia americană şi Congresul au avut o dispută dură, miercuri, în legătură cu strategia Washingtonului împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, un diplomat recunoscând că antrenamentul rebelilor sirieni nu va începe decât în martie 2015. ”După patru luni de campanie condusă de SUA în Irak şi Siria, SI controlează în principal acelaşi teritoriu ca în vară şi unul dintre motive, în opinia mea, este natura limitată a acestui efort militar”, a afirmat preşedintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, Ed Royce. El a comparat cele aproximativ 1.100 de atacuri ale coaliţiei împotriva grupării SI cu miile de ieşiri aeriene pe zi din primul război din Golf, în 1991, după invazia Kuwaitului de către Irakul lui Saddam Hussein. În ceea ce priveşte Siria, strategia preşedintelui Obama de a forma, înarma şi antrena grupuri de rebeli moderaţi este lentă şi inadecvată, a adăugat Royce. ”Acestor grupuri siriene le lipseşte muniţie, nu primesc armament greu şi în acelaşi timp sunt bombardate de 30-40 de ori pe zi de regimul președintelui Bashar al-Assad, încercând în acelaşi timp să combată SI”, a criticat congresmanul republican.