”Opoziţia pregăteşte o revoluţie pro-occidentală, coordonată din străinătate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din gândirea lui Putin

”Opoziţia pregăteşte o revoluţie pro-occidentală, coordonată din străinătate”

Externe 16 Decembrie 2011 / 00:00 2051 accesări

Ieri, în cadrul deja tradiţionalei emisiuni anuale de întrebări şi răspunsuri pentru popor, premierul rus, Vladimir Putin, a acuzat opoziţia că pregăteşte o revoluţie pro-occidentală, fiind la ordinele liderilor străini, pentru a destabiliza Rusia. În cursul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, Putin a acuzat opoziţia că pregăteşte o revoluţie similară celei din Ucraina, din 2004. ”În privinţa acestor revoluţii colorate, din punctul meu de vedere, totul este clar. Este vorba de un plan pus la cale din străinătate, pentru destabilizarea societăţii. Ştim cum s-a derulat Revoluţia Portocalie din Ucraina. De altfel, unii dintre liderii opoziţiei erau atunci în Ucraina şi au transferat aceste practici în Rusia”, a spus el. Întrebat ce va face dacă va fi ales preşedinte în martie, Putin a dat asigurări că va consolida statul rus, ”pentru a putea opune rezistenţă acestor aventurieri din străinătate”. ”Există persoane care au paşapoarte ruseşti dar lucrează pentru alte state. Manifestaţiile sunt un lucru normal, atât timp sunt în cadrul legii”, a continuat Putin, afirmând că ”este inacceptabil ca manifestanţii să se implice în operaţiuni de destabilizare a societăţii. Ştiu că li s-au oferit bani studenţilor. Este normal să îi plătească, să câştige şi ei nişte bani”. PUTIN S-A DECLARAT AMUZAT DE FOTOGRAFIA CE ARĂTA O INSULTĂ LA ADRESA SA PE UN BULETIN DE VOT, A CĂREI PUBLICARE A DUS LA DEMITEREA A DOI JURNALIŞTI DE LA UN SĂPTĂMÂNAL INDEPENDENT. El a spus că fotografia era făcută la ambasada Rusiei din Londra, acolo unde se află adversari ai regimului său, precum omul de afaceri Boris Berezovski, urmărit în Rusia pentru mai multe acuzaţii de corupţie şi fostul lider cecen Ahmed Zakaiev, acuzat de terorism. Vladimir Putin s-a confruntat, după alegerile legislative din 4 decembrie, cu o serie de proteste fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000.

CAMERE VIDEO ÎN SECŢIILE DE VOT Premierul rus a ordonat, ieri, instalarea de camere web de supraveghere în toate secţiile de vot din ţară, care să funcţioneze 24 de ore din 24, la alegerile prezidenţiale la care el va fi candidat, pentru a evita fraudele electorale. Putin a făcut această propunere ca răspuns la o întrebare privind denunţurile de fraudă electorală ale opoziţiei, după alegerile din 4 decembrie, câştigate în condiţii controversate de partidul său, Rusia Unită, cu aproape 50% din voturi.

BILANŢ ECONOMIC Premierul rus a prezentat bilanţul economic de la venirea sa la putere, în anul 2000, subliniind că ”Rusia a cunoscut o creştere economică mai stabilă şi mai solidă ca a multor state din UE. Anul acesta, creşterea PIB-ului va fi de 4,2-4,5% iar în Europa, acesta atinge 1-1,2% iar anul viitor va fi în jurul valorii zero pentru unii. Câteva state se pregătesc să intre în recesiune”. Putin a spus însă că ”acesta nu e un motiv de bucurie, pentru că ar putea exista repercusiuni asupra economiei ruse”. Vladimir Putin a subliniat nivelul record al inflaţiei în 2011, ce ar trebui să atingă circa 6%, faţă de începutul lui 2000, când era de 30%. Un alt aspect prezentat de Putin este acela al datoriei publice minime în Rusia, estimată la 10% din PIB. ”În Grecia, ea este de 162%, în Japonia este 200%”, a menţionat el.

SUA, IMPLICATE ÎN UCIDEREA LUI GADDAFI Vladimir Putin a acuzat, ieri, forţele militare americane de implicare în moartea liderului libian, Muammar Gaddafi, ucis în circumstanţe neclare, la puţin timp după capturarea sa. ”Avioane fără pilot, mai ales americane, au atacat coloana de maşini a lui Gaddafi. Apoi, cu ajutorul radiourilor, prin intermediul forţelor speciale care nu trebuiau să fie acolo, au adus aşa-numita opoziţie şi luptătorii care au acţionat fără proces şi fără anchetă”, a declarat acesta. Rusia a mai criticat în trecut operaţiunea militară NATO în Libia, considerată de Putin ”o cruciadă”. Moscova consideră că atacurile aeriene depăşeau cadrul rezoluţiei ONU care acorda autorizaţie numai pentru instituirea restricţilor privind spaţiul aerian şi interzicea orice prezenţă a trupelor străine în Libia. La puţin timp după moartea lui Gaddafi, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, pusese deja problema legalităţii atacurilor aeriene care au lovit convoiul liderului libian, conducând la capturarea şi moartea sa prin împuşcare, în timp ce era prizonier. NATO a susţinut la momentul respectiv că nu ştia de prezenţa colonelului Gaddafi la bordul unuia dintre acele vehicule.



12