Serghei Glaziev, un consilier de rang înalt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că ”preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, este un nazist, iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este ilegitimă”, relatează BBC News. Poroşenko a semnat, vineri, Acordul de Asociere cu UE, în cadrul summitului de la Bruxelles al liderilor celor 28 de state membre. Tot vineri, Poroşenko a prelungit până luni armistiţiul din estul Ucrainei, unde rebelii luptă împotriva forţelor guvernamentale. Pactul, care va aduce Ucraina mai aproape de Occident, atât economic, cât şi politic, se află în centrul crizei din această ţară, iar Rusia i se opune vehement. Predecesorul lui Poroşenko, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze acordul, în noiembrie, provocând criza actuală. După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar separatiştii pro-ruşi şi-au declarat independenţa în regiuni din estul ţării, noile autorităţi pro-occidentale de la Kiev au fost acuzate că sunt extremiste.
Preşedintele ucrainean a anunţat vineri că ţara sa, de-acum, va declanşa lungul proces al aderării la UE, o perspectivă care nu este, însă, obiectivul acordului. Perspectiva unei aderări a Ucrainei la UE este departe să întrunească unanimitatea celor 28 state membre ale Uniunii, unele dintre ele dorind să evite o agravare a tensiunilor cu Moscova.
NEMULŢUMIRE LA MOSCOVA ”Încercările de a forţa Ucraina să aleagă între Rusia şi UE au împins această ţară la scindare”, a apreciat, vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, după semnarea de către Kiev, Chişinău şi Tbilisi a acordurilor cu UE. ”În sud-estul ţării curge sânge, este în curs o catastrofă umanitară reală, zeci de mii de persoane fug din calea luptelor pentru a se refugia în altă parte, inclusiv în Rusia”, a adăugat el. ”Este esenţial ca Ucraina să revină pe drumul păcii, dialogului şi reconcilierii. Cel mai important este să se instaureze un armistiţiu durabil şi condiţii pentru un dialog între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor din sud-estul Ucrainei”, a subliniat el. ”Acordul de asociere economică semnat vineri de Ucraina, R. Moldova şi UE va avea consecinţe grave”, a avertizat, la rândul său, un diplomat rus de rang înalt.
ULTIMATUM UE PENTRU RUSIA Liderii UE oferă Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei din estul Ucrainei, în caz contrar avertizând cu impunerea de noi sancţiuni. UE a stabilit patru condiţii care vor trebui îndeplinite până luni la prânz. Printre acestea figurează iniţierea de negocieri pe tema aplicării planului de pace propus de administraţia de la Kiev. În plus, UE cere instituirea unui mecanism de verificare, supravegheat de OSCE, a respectării armistiţiului, revenirea sub autoritate ucraineană a trei puncte de trecere a frontierei cu Rusia şi eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a observatorilor OSCE. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a decis prelungirea cu 72 de ore a armistiţiului în estul Ucrainei.
OBSERVATORI ELIBERAŢI Ministrul elveţian de Externe, Didier Burkhalter, care asigură preşedinţia OSCE, a salutat, vineri, eliberarea a patru observatori reţinuţi, de la sfârşitul lunii mai, de rebelii din estul Ucrainei, solicitând eliberarea celeilalte echipe deţinute de o lună. Este vorba despre un cetăţean danez, un turc, un elveţian şi un estonian, răpiţi de un lider rebel din regiunea vecină Lugansk. Cea de-a doua echipă de observatori, care desfăşura misiuni la Lugansk, este reţinută în estul ţării din 29 mai.