Generalul american Carter Ham, comandantul forţelor americane pentru Africa, a apreciat ieri că este puţin probabil ca rebelii libieni să reuşească să lanseze un asalt asupra oraşului Tripoli, pentru a-l înlătura de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi. Regimul libian se confruntă, de la 15 februarie, cu o revoltă populară care s-a transformat în război civil între insurgenţi şi forţele loiale regimului. O coaliţie internaţională a lansat, la 19 martie, raiduri aeriene în Libia, pentru a proteja civilii, însă comanda operaţiunilor a fost preluată la 31 martie de NATO.
Între timp, NATO refuză să prezinte scuze pentru atacul comis din greşeală asupra unor tancuri ale rebelilor, în estul Libiei, atac soldat cu patru morţi, relatează BBC. Amiralul Russ Harding a spus că, până la incidentul de joi, NATO nu ştia că trupele rebele începuseră să folosească tancuri. ”Misiunea noastră este să protejăm civilii”, a declarat el. Rebelii au fost indignaţi din cauza atacului dar comandanţii lor au subliniat că acest incident nu va leza relaţiile cu forţele aliate. Harding a calificat situaţia dintre Ajdabiya şi Brega, unde a avut loc raidul, drept fluidă.
Ambele părţi din conflictul din Libia au salutat o propunere de pace prezentată joi seară, de Turcia. Planul, prezentat de premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, include încetarea focului şi retragerea trupelor lui Gaddafi din oraşele asediate din vest. Liderul consiliului rebelilor, Mustafa Abdul Jalal, a declarat pentru Al Jazeera că ar fi dispus să accepte propunerea, dacă Gaddafi şi familia sa pleacă din ţară. Şi Tripoli a dat un răspuns pozitiv la acest plan, care se concentrează pe aspectele umanitare ale crizei din Libia. Rebelii au criticat anterior Turcia, pentru că a avertizat în legătură cu livrarea de arme către ei. Marţi, o navă turcească ce transporta ajutoare a fost nevoită să se întoarcă din portul fiefului rebel Benghazi.