”Rachetele Patriot instalate în Turcia, preludiul unei intervenţii militare în Siria”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Supoziţie

”Rachetele Patriot instalate în Turcia, preludiul unei intervenţii militare în Siria”

Externe 12 Decembrie 2012 / 00:00 387 accesări

Cotidianul sirian ”al-Watan”, apropiat puterii, a scris ieri că ”instalarea unor rachete de tip Patriot în Turcia vecină este preludiul unei intervenţii militare împotriva Siriei. Unul dintre obiectivele campaniei turceşti de mobilizare a unor rachete de tip Patriot este de a aduce NATO să intervină militar în Siria pentru a susţine grupările teroriste”. Damascul îi califică terorişti pe rebeli. Această mobilizare urmăreşte, de asemenea, să saboteze eforturile diplomatice întreprinse de emisarul internaţional Lakhdar Brahimi şi discuţiile în curs între adjuncţi ai miniştrilor rus şi american de Externe, pentru a găsi o ieşire din criză. Potrivit sursei citate de publicaţie, ”dosarul Patriot vizează să acopere tentativele franceze şi britanice de a transfera arme opoziţiei”. Regimul de la Damasc afirmă că face obiectul unui complot internaţional, uneltit de numeroase ţări, cu scopul de a semăna haos în Siria. La solicitarea Ankarei, NATO a aprobat mobilizarea unor rachete sol-aer de tip Patriot în Turcia, capabile să intercepteze rachetele sol-sol de care dispune armata siriană. Rachetele nu vor fi mobilizate direct de-a lungul frontierei cu Siria, ci în interiorul teritoriului turc, cu scopul de a demonstra Rusiei că au un rol strict defensiv, a anunţat, luni, o sursă diplomatică la Ankara. Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc, a avertizat cu privire la conscinţele acestei decizii.

SPRIJIN INTERNAŢIONAL Marea Britanie face parte dintr-o coaliţie internaţională care intenţionează să antreneze rebeli din Siria şi să le ofere o susţinere navală şi aeriană, anunţă cotidianul ”The Independent”. Generalul David Richards, comandantul forţelor armate britanice, a avut recent o întrevedere cu oficialii militari francezi, iordanieni, turci, qatarioţi din Emiratele Arabe Unite şi cu un general american, potrivit cotidianului britanic. La această întâlnire, organizată la propunerea premierului britanic, David Cameron, oficialii militari au purtat discuţii strategice detaliate despre mijloace de ajutorare a rebelilor care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Marea Britanie, Franţa şi SUA s-au angajat să nu intervină la sol în conflictul din Siria, pentru a ajuta rebelii, ceea ce înseamnă că Turcia ar urma să găzduiască tabere de antrenament, potrivit ”The Independent”. Ministrul britanic al Apărării nu a dorit să confirme aceste informaţii, dar şi-a repetat angajamentul de a găsi o soluţie diplomatică la criză, admiţând că au existat contacte cu partenerii săi, inclusiv SUA.

NIMIC NOU Siria nu a adoptat, în ultimele zile, noi măsuri care să arate că vrea să recurgă la arsenalul său chimic, a declarat, ieri, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, citând rapoarte ale serviciilor de informaţii. Oficiali americani au declarat săptămâna trecută, sub protecţia anonimatului, că armata siriană a încărcat gaz sarin în bombe care urmează să fie lansate din avion. Comunitatea internaţională a multiplicat, în ultima perioadă, avertismentele adresate preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, împotriva recurgerii la arme chimice.

OFERTĂ DE AZIL Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a afirmat luni că ţara sa va examina o eventuală cerere de azil din partea omologului său sirian, Bashar al-Assad, dacă acesta din urmă o va prezenta. Correa a confirmat că adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mekdad, a efectuat o vizită la Quito, în urmă cu 15 zile, dar a negat că acesta ar fi discutat cu el despre un eventual azil acordat preşedintelui Assad şi familiei sale. Principalul consilier personal al lui Assad, Bussaina Shaaban, a mers în secret la Sao Paulo, Rio de Janeiro şi Buenos Aires, la sfârşitul lui noiembrie şi s-a întâlnit cu antreprenori sirieni, la Sao Paulo, pentru a discuta posibilitatea de a transfera persoane şi cantităţi mari de bani din Siria. Bashar al-Assad rezistă presiunii internaţionale de a renunţa la putere, dar luptele s-au intensificat în jurul Damascului, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu 42.000 de morţi din martie 2011, majoritatea civili.



12