”Rezoluţia PE pentru R. Moldova este corectă şi obiectivă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Rezoluţia PE pentru R. Moldova este corectă şi obiectivă”

Externe 09 Mai 2009 / 00:00 495 accesări

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) consideră că rezoluţia Parlamentului European (PE) cu privire la situaţia din R. Moldova, adoptată joi, este corectă şi obiectivă. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că ”din data de 7 mai a început, cu adevărat, cursul european al R. Moldova”, precizînd că ”pentru prima dată, o instituţie internaţională şi-a expus ferm viziunea asupra problemelor existente în R. Moldova, în special asupra celor referitoare la alegerile parlamentare de la 5 aprilie, la evenimentele de la 7 aprilie, la situaţia presei şi a drepturilor omului”. ”Vreau să cred că autorităţile R. Moldova vor trage anumite concluzii în urma adoptării acestei rezoluţii. PE a demonstrat că este la curent cu toate problemele din ţara noastră. Prin această rezoluţie ne-am convins că UE doreşte mai mult integrarea europeană a R. Moldova decît comuniştii”, a declarat Ghimpu. Liderul liberalilor moldoveni şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca această rezoluţie să nu rămînă doar pe hîrtie. În opinia lui Iurie Leanca, membru al PLDM, rezoluţia are o semnificaţie deosebită, aceasta fiind ”prima angajare serioasă a UE de a soluţiona problemele din R. Moldova”.

PE a adoptat, la 7 mai, o rezoluţie prin care condamnă protestele violente care au avut loc la 7 aprilie şi, în special, aplicarea torturii asupra tinerilor reţinuţi de poliţie în urma protestelor. Europarlamentarii au condamnat, de asemenea, expulzarea ambasadorului român de la Chişinău, Filip Teodorescu, dar şi a jurnaliştilor români. Rezoluţia cere R. Moldova să renunţe la regimul de vize introdus pentru cetăţenii români.

Răzbunarea lui Voronin

Fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu, arestat în urma violenţelor postelectorale de la Chişinău, consideră că acuzaţiile care i se aduc repezintă ”o şansă de răzbunare a preşedintelui Vladimir Voronin”. Aflat în detenţie împreună cu alte nouă persoane, printre care preotul Jerusalim Netanyahu, omul de afaceri Gabriel Stati, garda de corp a acestuia, Aurel Marinescu şi directorul unei companii de securitate, Gheorghe Stepuleac, politicianul Sergiu Mocanu, a declarat: ”Acuzaţiile de organizare şi conducere a unor acţiuni violente sînt absurde, sînt rodul unei imaginaţii paranoice şi în acelaşi timp reprezintă şansa de răzbunare a lui Voronin împotriva mea. Voronin nu poate concepe politica fără duşmani interni şi externi, iar eu, pentru el, am fost un fel de «cal troian» care, prin comportamentul meu, am demonstrat că el este slab, vulnerabil, primitiv şi total depăşit de vremurile în care trăim”. Referitor la condiţiile de detenţie, el a precizat că a fost ţinut timp de 16 zile într-o celulă fără WC, fără geam, cu lumină foarte slabă, neaerisită. Celula era rece şi umedă. «Patul» era din beton, acoperit cu scînduri. Mocanu a precizat de asemenea că la cîteva zile de la primirea mandatului de arestare, a primit vizita ministrului adjunct de Interne, Valentin Zubic, care i-a spus că în trei zile, ţara s-a schimbat şi că pentru siguranţa sa este mai bine să rămînă închis.

Între timp, Judecătoria sectorului Râşcani a decis vineri, în şedinţă închisă, prelungirea mandatului de arest pentru încă 30 de zile pentru Anatol Mătăsaru, acuzat de participare la protestele violente de la Chişinău din 7 aprilie. Judecătorul A. Galben a admis astfel demersul înaintat de procurorul Oleg Malai. Acuzatul a refuzat să se prezinte la şedinţă, în semn de protest, potrivit avocatului său. Procurorul Oleg Malai şi-a motivat cererea prin faptul că a fost comisă o infracţiune gravă pentru care legea prevede o pedeapsă cu detenţia pe un termen mai mare de doi ani, iar învinuitul, aflîndu-se în libertate, ar putea să se ascundă de organele de urmărire penală. Anatol Mătăsaru a fost reţinut după protestele postelectorale din 7 aprilie, fiind învinuit de participarea activă la săvîrşirea actelor de violenţă. În urma şedinţei de vineri, acesta figurează şi în calitate de participant împreună cu alte persoane la arborarea pe sediul Preşedinţiei şi Parlamentului a drapelului unui alt stat. Victor Panţîru, avocatul lui Anatol Mătăsaru, a declarat că va ataca la instanţa superioară decizia Judecătoriei Râşcani, considerând-o drept una neîntemeiată. Soţia lui Anatol Mătăsaru, Julieta Savitchi, crede ca ”acesta nu va fi eliberat pînă nu va veni comanda de sus”. De altfel, avocatul declarase că, în opinia sa, arestarea clientului său este o răfuială politică a Procuraturii şi poliţiei pentru protestele anterioare ale acestuia.



12