”Rezolvarea conflictului transnistrean depinde şi de România”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Rezolvarea conflictului transnistrean depinde şi de România”

Externe 20 Octombrie 2010 / 00:00 420 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ieri că există potenţial pentru rezolvarea conflictului transnistrean dar acest lucru nu depinde doar de Rusia, ci şi de poziţia R. Moldova, a Transnistriei, a României şi a UE. Declaraţia a fost făcută de Medvedev în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei întrevederi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, la Deauville, în vestul Franţei. ”Un alt lucru este că administraţia din Moldova este în prezent într-o stare de incertitudine. Alegerile vin şi, în mod natural, aceste procese pot fi reluate numai când părţile la negocieri sunt formate, iar o parte la negocieri este o parte care are puteri”, a precizat preşedintele rus. Alegerile legislative din R. Moldova sunt programate pentru 19 noiembrie.

Tot ieri, preşedintele rus s-a declarat dispus să studieze oferta făcută de NATO Moscovei, pentru a coopera în cadrul proiectului său de scut antirachetă, rămânând însă prudent cu privire la răspunsul său. “Cred că NATO ar trebui întâi să decidă cum vede Rusia alăturându-se acestui sistem, ce va aduce acest lucru, în ce moduri putem ajunge la acorduri şi cum vom putea lucra mai departe”, a adăugat Medvedev. Această problemă va figura pe agenda summit-ului Rusia - NATO care se va desfăşura cu ocazia summit-ului NATO de la Lisabona, la 20 noiembrie. Membrii Alianţei trebuie să aprobe crearea unui sistem antirachetă, menit să protejeze teritoriul şi populaţiile europene din cadrul NATO de rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, oferind Rusiei posibilitatea de a coopera. Acesta se deosebeşte de vechiul proiect american de scut antirachetă, lansat de George W. Bush, care avea ca obiectiv apărarea teritoriului american împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune care ar survola Europa şi care a fost foarte criticat de Moscova.

Dmitri Medvedev, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel şi-au exprimat, ieri, în declaraţia comună adoptată la Deauville, speranţa privind înregistrarea unor progrese în anularea vizelor de călătorie între Rusia şi UE. Cei trei lideri au promis că vor face tot posibilul pentru a accelera trecerea la regimul fără vize şi realizarea unor progrese substanţiale în acest domeniu, în cadrul summit-ului UE - Rusia, care urmează să aibă loc în decembrie, la Bruxelles. Pe de altă parte, cei trei lideri s-au referit şi la programul nuclear iranian. Ei au cerut Teheranului să se conformeze cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), subliniind că uşa dialogului rămâne în continuare deschisă. Potrivit declaraţiei de la Deauville, părţile şi-au reafirmat, de asemenea, ataşamentul faţă de Parteneriatul Strategic între Rusia şi UE.



12