”Riscul unui conflict militar în Ucraina a crescut”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Negocieri de pace la Viena

”Riscul unui conflict militar în Ucraina a crescut”!

Eveniment 07 Mai 2014 / 00:00 826 accesări

Noi negocieri diplomatice au început ieri la Viena, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina, după ce peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările din oraşul separatist pro-rus Slaviansk. Aproape 30 de miniştri de Externe, inclusiv şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, au participat ieri la reuniunea Comitetului Ministerial al Consiliului Europei, dominată de criza din Ucraina.

”Majoritatea ţărilor participante la reuniunea de la Viena trebuie să transmită un mesaj puternic că alegerile prezidenţiale din Ucraina trebuie să aibă loc la 25 mai”, a declarat şeful diplomaţiei britanice, William Hague, care era aşteptat aseară la Kiev. La rândul său, preşedintele francez, Francois Hollande, a avertizat că, ”dacă alegerile prezidenţiale nu vor avea loc, ţara ar cădea în haos, existând riscul izbucnirii unui război civil”. Ucraina a cerut comunităţii internaţionale să o ajute să organizeze un scrutin prezidenţial liber şi democratic pe 25 mai. Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Didier Burkhalter, a propus un acord de încetare a focului în Ucraina, pentru desfăşurarea scrutinului.

Rusia doreşte o nouă reuniune internaţională pe tema situaţiei din Ucraina, dacă la discuţii pot participa şi reprezentanţi ai grupurilor separatiste pro-ruse, altminteri nu se va schimba nimic, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, însă iniţiativa a fost respinsă de Kiev. În plus, Lavrov a cerut încetarea operaţiunilor militare împotriva miliţiilor pro-ruse din estul Ucrainei. „Să organizezi alegeri în situaţia în care armata este folosită împotriva unei părţi a propriei populaţii, este cel puţin neobişnuit. Aici nu este Afganistan”, a mai spus el. Absenţa violenţei ar fi un criteriu după care Rusia judecă legitimitatea alegerilor prezidenţiale, ca şi referendumul din Doneţk şi Lugansk. „Alegerile şi referendumul trebuie să fie libere, corecte şi să aibă loc într-o atmosferă fără nicio violenţă, sub monitorizarea imparţială a organismelor internaţionale”, a mai spus el. „În funcţie de cum vor fi întrunite aceste criterii, Rusia îşi va adapta atitudinea în ce priveşte viitoarele evenimente”, a conchis Lavrov.

CEVA MAI LINIŞTE La Slaviansk, teatrul confruntărilor între separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, situaţia era calmă, ieri dimineaţă. Lupte intense au avut loc însă luni, la marginea oraşului, în urma cărora patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 20 răniţi, în timp ce Kievul a pierdut al patrulea elicopter în câteva zile. În tabăra adversă, ministrul ucrainean de Interne, Arsene Avakov, a anunţat că, ”potrivit estimărilor Kievului, peste 30 de terorişti au fost ucişi şi alte câteva zeci răniţi la Slaviansk. Erau mulţi din Crimeea şi din Rusia, inclusiv ceceni”. Avakov a susţinut din nou că revoltele din estul şi sudul Ucrainei sunt susţinute de Rusia, deşi Moscova neagă categoric. La aeroportul din Doneţk, zborurile au fost suspendate temporar, ieri dimineaţă, însă motivele nu au fost anunţate.

În acest context, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a apreciat că preşedintele rus, Vladimir Putin, este în măsură să-şi atingă obiectivele în est, fără să invadeze Ucraina. ”Cred că este mult mai probabil ca Putin să continue ceea ce face, să discrediteze Guvernul ucrainean, să provoace tulburări şi să deschidă calea unei mişcări separatiste”, a afirmat oficialul NATO. Pe fondul degradării situaţiei, secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, s-a oferit să medieze găsirea unei soluţii. La rândul său, preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, este aşteptat astăzi la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat ieri că a crescut riscul unei confruntări militare în Ucraina, cerând organizarea unei noi conferinţe internaţionale la Geneva.

MATERIAL RADIOACTIV Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a reţinut, pe 30 aprilie, în regiunea Cernăuţi, nouă persoane ce transportau 1,5 kilograme de material radioactiv ce ar putea conţine uraniu 235, provenind din Transnistria. Potrivit comunicatului, persoanele reţinute sunt cetăţeni ai Ucrainei şi ai Rusiei. Ministerul ucrainean informează că materialul radioactiv, ascuns într-un container artizanal, era transportat din regiunea transnistreană cu un automobil cu numere de înmatriculare străine. SBU presupune că gruparea infracţională avea scopul de a realiza o bombă murdară, pentru a o folosi în timpul unor manifestaţii din sud-estul Ucrainei.

DESCENTRALIZAREA, EXCLUSĂ Parlamentul de la Kiev a respins, ieri, ideea organizării unui referendum pe tema descentralizării Ucrainei odată cu alegerile prezidenţiale de la 25 mai. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe desfăşurate cu uşile închise, a anunţat deputatul formaţiunii Batkivşcina, Oleksandr Brighineţ. El a afirmat că un referendum pe această temă trebuie organizat în Ucraina, dar nu sub ameninţarea armelor. Tensiunile s-au amplificat în regiunile rusofone din estul Ucrainei, care ameninţă cu referendumuri în vederea independenţei, iar Kievul a propus un proces de descentralizare care să includă atribuţii sporite pentru autorităţile locale.



12