”România este un stat sălbatic”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”România este un stat sălbatic”

Externe 03 Decembrie 2010 / 00:00 509 accesări

Fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004 că România şi Bulgaria sunt mai puţin pregătite decât Croaţia să adere la UE şi califica România drept un ”stat sălbatic”, într-o notă obţinută de WikiLeaks. Într-o discuţie care a avut loc la 27 aprilie 2004, Patten aprecia totuşi că, în pofida nepregătirii celor două state, ele probabil se vor integra în blocul comunitar mai devreme decât Croaţia. El s-a referit şi la motivele care împiedică UE să devină o putere reală, la trecutul dubios al unor lideri din statele care aderaseră recent la UE sau la ”ochii de ucigaş ai lui Vladimir Putin”. Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început, duminică, publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept ”un atac la adresa comunităţii internaţionale”.

România era considerată o sursă importantă pentru traficul de persoane exploatate de reţelele de proxenetism din Franţa, conform unei note diplomatice trimisă de ambasada americană din Paris spre sediul FBI, în octombrie 2009, arată un document dezvăluit de WikiLeaks. Informaţiile sunt conţinute într-un mesaj diplomatic clasificat drept confidenţial, trimis de ambasada americană din Paris, pe 22 octombrie 2009, la sediul FBI din Washington DC. Nota diplomatică prezintă situaţia din Franţa, cu referire la o vizită a directorului FBI, la combaterea terorismului şi atitudinilor radicale. De asemenea, este prezentată situaţia politică din Franţa, sunt abordate probleme militare, situaţia schimbului de date, situaţia traficului de persoane, situaţia generală din Franţa şi problema crizei economice. Referirile la România sunt conţinute în secţiunea ”Trafic de persoane” a documentului.

Diplomatul american William Burns admitea în 2007 că SUA nu arătaseră suficient interes faţă de regiunea Mării Negre, dar că organizarea summit-ului NATO din 2008 la Bucureşti avea ca scop schimbarea acestei abordări. Burns, în prezent subsecretar american pentru Afaceri Politice, era, în 2007, înainte de războiul ruso-georgian din august 2008, ambasadorul SUA în Rusia. El a avut, în iunie 2007, o întâlnire tensionată cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, care şi-a exprimat îngrijorarea că administraţia americană subestimează importanţa regiunii Mării Negre, în condiţiile în care Rusia şi-a construit o strategie orientată tocmai pe această zonă. Preşedintele georgian a apreciat că Turcia doreşte să îşi păstreze propria influenţă în regiune, prin menţinerea la distanţă a NATO şi a afirmat că o prezenţă occidentală politică şi militară mai mare în regiunea Mării Negre ar avea un efect de disuasiune pentru Rusia şi ar consolida puterea Georgiei şi Ucrainei.

Aflat în colimatorul justiţiei mondiale, Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-ar afla în Marea Britanie, iar poliţia ar şti unde, însă nu-l arestează, cel puţin deocamdată, a informat, ieri, cotidianul britanic ”The Independent”. O eroare în redactarea mandatului de reţinere suedez care îl viza pe Julian Assange i-a permis acestuia să se sustragă arestării în Marea Britanie. Interpol indicase marţi că a emis un aviz de căutare internaţional împotriva lui Assange, căutat de Suedia în cadrul unei anchete pentru viol şi agresiune sexuală. Julian Assange a sesizat Curtea Supremă a Suediei pentru a contesta mandatul de arestare lansat împotriva lui. Ultima apariţie... fizică a lui Assange a fost pe 4 noiembrie, la Geneva. Duminică, 28 noiembrie, cu câteva ore înainte de apariţia telegramelor confidenţiale, fondatorul WikiLeaks a vorbit într-o videoconferinţă transmisă în Iordania. El a precizat atunci că nu se află în acestă ţară, spunând că ”Iordania nu este cea mai sigură ţară când CIA este pe urmele tale”.



12