”România se pregăteşte de absorbţia R. Moldova”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”România se pregăteşte de absorbţia R. Moldova”

Externe 31 Octombrie 2009 / 00:00 502 accesări

”România se pregăteşte pentru absorţie”, a scris, vineri, publicaţia rusă ”Kommersant”, referindu-se la adoptarea de către Parlamentul României a amendamentelor legislative cu privire la simplificarea redobîndirii cetăţeniei române pentru cetăţenii R. Moldova. Camera Deputaţilor a adoptat OUG 36/2009 pentru modificarea legii cetăţeniei, prin care este uşurată modalitatea de redobîndire a cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără acceptul lor. Inţiatorul simplificării redobîndirii ceteţeniei române pentru R. Moldova a fost preşedintele Traian Băsescu, reaminteşte publicaţia rusă. Senatul a adoptat pe 9 iunie, cu 85 de voturi pentru şi şapte împotrivă, OUG 36/2009 care modifică legea cetăţeniei, astfel ca persoanele care au pierdut cetăţenia română şi descendenţii lor pînă la gradul III să poată cere redobîndirea acesteia imediat după obţinerea dreptului de şedere, fiind eliminat termenul de patru ani de la data obţinerii acestui drept, condiţie conţinută în vechea formă a legii cetăţeniei.

”Kommersant” mai scrie că ”doritorii de a obţine cetăţenia română printr-o schemă simpificată îşi puteau realiza visul şi anterior. În anii precedenţi, Bucureştiul a organizat de cîteva ori acţiuni speciale în acest sens. Atunci, pentru obţinerea cetăţeniei române, locuitorii R. Moldova trebuiau să facă o cerere în acest sens, în care să indice numele, prenumele, adresa şi să o trimită la Consulatul României. Este adevărat că astfel de acţiuni au fost de scurtă durată dar au stîrnit reacţii negative la Chişinău, care l-a acuzat pe vecinul său de tendinţe expansioniste. De exemplu, în toamna anului 2006, în timpul unei astfel de acţiuni, cetăţenii R. Moldova au trimis peste 500.000 de cereri în vederea redobîndirii cetăţeniei române. Numărul doritorilor de a obţine cetăţenia română a crescut după ce România devenit stat mebru al UE. Atunci, Bruxelles-ul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de acţiunile Bucureştiului. Încă din etapa de discuţie a amendamentelor legislative, Comisia Europeană a numit îngrijorătoare intenţiile României de simplificare a acordării cetăţeniei pentru locuitorii R. Moldova”. Potrivit ”Kommersant”, ”Comisia Europeană sublinia că procedura simplificată de acordare a cetăţeniei ar putea permite Bucureştiului să anexeze a patra parte din populaţia R. Moldova.

Autorităţile române nu au ţinut cont de temerile Bruxellesului”. ”Obligaţia politică şi morală a României şi a românilor este să lupte pentru ca familiile noastre de pe malul de est al Prutului să se întoarcă acasă, în Europa”, a spus preşedintele Băsescu în Parlamentul European. ”La Chişinău, această retorică nu a fost tocmai salutată, dar autorităţile R. Moldova nu sînt tentate să dramatizeze situaţia”, potrivit publicaţiei ruse. ”Mai mult, spre deosebire de fostele autorităţi ale R. Moldova, puterea actuală are o atitudine mai înţelegătoare faţă de aspiraţia cetăţenilor de a obţine cetăţenia română, care le permite să călătorească în UE”, adaugă ”Kommersant”. De asemenea, R. Moldova nu este îngrijorată de posibilitatea unei anexări. ”Potrivit statisticilor româneşti, pînă în prezent cetăţenia română au obţinut-o doar 120.000 de locuitori ai R. Moldova. La urma urmelor, pe teritoriul R. Moldova locuiesc mai mulţi cetăţeni ruşi decît români”, comentează cotidianul.



12