Rusia a adoptat un ton mai conciliant cu privire la schimbarea traseului conductei South Stream, spunând că Bulgaria şi România pot fi parteneri egali. ”Potenţiala includere a României în South Stream nu înseamnă a renunţa imediat la versiunea în care conducta trece prin teritoriul bulgar”, a spus vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Acesta a adăugat că este foarte important pentru România şi Rusia să evalueze fezabilitatea economică a proiectului. Declaraţia vine la o zi după ce preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a spus că South Stream şi-ar putea schimba traseul pentru a exclude Bulgaria, care, în opinia sa, a dezamăgit Rusia, acţionând prea lent în alte proiecte energetice, cum ar fi oleoductul Burgas-Alexandrupolis şi centrala nucleară din Belene. Recentele declaraţii ale premierului bulgar, Boiko Borisov, că ţara sa s-ar putea retrage din proiectul de oleoduct cu Rusia şi va sista proiectul Belene au provocat nemulţumire în Rusia. Săptămâna trecută se sugera că Gazprom este deja pregătit tehnic să renunţe la Bulgaria şi să aleagă România pentru South Stream.
Între timp, Rusia a redus şi mai mult, la 40%, livrările de gaz către Belarus, în urma diferendului comercial. Gazprom a redus livrările cu 15% luni, cu încă 15% marţi şi cu 30% ieri, dar a dat asigurări că nu este afectată cantitatea de gaz furnizată altor clienţi. ”Partea belarusă nu ia nicio acţiune pentru a plăti datoria pentru livrările ruse de gaz”, a declarat directorul companiei, Aleksei Miller. În aceste condiţii, societatea a ameninţat că va continua să reducă livrările, până la 15% din nivelul normal. Moscova a limitat cantitatea de gaz furnizată Minskului, care nu şi-a achitat facturi în valoare de 192 de milioane de dolari. Pe de altă parte, Belarusul susţine că Rusia îi datorează o sumă mai mare, pentru tranzit. Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi că va reduce fluxul de gaz care tranzitează ţara către Europa, până când Gazprom îşi va plăti datoriile. Deja, Lituania a înregistrat, ieri, o scădere a livrărilor de gaz. Compania lituaniană de gaz Lietuvos Dujos a anunţat că livrările obişnuite au scăzut cu 25% - 30%. Reducerea s-a produs în jurul orei locale 12.00 şi nu a existat nicio notificare înainte. Gazul rusesc este transportat către trei ţări pe teritoriul Belarusului - Germania, Polonia şi Lituania.
Ieri seară, Belarusul a anunţat că şi-a plătit datoria pentru gazul rusesc livrat de Gazprom. Anunţul a intervenit la scurt timp după ce Rusia a redus cu 60% livrările de gaz. Prim-vicepremierul belarus, Vladimir Semaşko, a anunţat că Minskul a transferat, ieri, 187 de milioane de dolari în contul Gazpromului, pentru a-şi achita datoria. Semaşko a precizat că Belarusul a împrumutat 200 de milioane de dolari pentru a plăti datoria către Gazprom.