”Problemele din relaţiile Chişinăului cu Bucureştiul vor înceta atunci cînd autorităţile române vor conştientiza că R. Moldova nu este un stat secund românesc”, a declarat Grigorii Petrenco, un deputat al Partidului Comuniştilor (PCRM). Acesta a apreciat că soluţia pentru restabilirea dialogului bilateral dintre R. Moldova şi România ar fi semnarea tratatului politic de bază şi a acordului privind frontiera de stat. Potrivit lui Petrenco, principala problemă a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti ar constitui-o faptul că România nu vrea să recunoască identitatea moldovenească. ”Autorităţile României se lasă influenţate de emoţii şi apelează la istorie, cu toate că ar trebui să se conducă după normele juridice internaţionale, în reglementarea relaţiilor cu R. Moldova”, a spus deputatul PCRM.
Anterior, în contextul afirmaţiilor ministrului Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu, potrivit cărora România a trimis autorităţilor moldoveneşti, la începutul acestui an, un proiect de tratat privind frontiera de stat, dar nu a primit încă niciun răspuns de la Chişinău, Executivul R. Moldova a reiterat faptul că autorităţile moldoveneşti sînt gata să semneze aceste documente în orice moment. Guvernul de la Chişinău a expediat pe adresa Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti o notă verbală prin care s-a solicitat data exactă şi invitaţia la Chişinău sau în capitala altui stat, pentru procedura de semnare a tratatului de frontieră moldo-român. Potrivit autorităţilor moldoveneşti, autorităţile de la Bucureşti nu au oferit pînă în prezent niciun răspuns clar în privinţa semnării celor două documente.
Regimul lui Vladimir Voronin i-a obosit pe moldoveni
Regimul lui Vladimir Voronin i-a obosit atît de mult pe locuitorii din R. Moldova încît liderii celor patru partide democratice au refuzat să poarte un dialog cu PCRM pentru crearea unei coaliţii largi de guvernare, scrie ”Nezavisimaia Gazeta”. Mai mult decît atît, liderii politici din noua coaliţie liberal-democrată intenţionează să-l excludă pe Vladimir Voronin din toate funcţiile de conducere. Acesta continuă să exercite funcţia de şef al statului şi are şanse reale să rămînă în această postură, în cazul în care Parlamentul nu va putea alege un nou preşedinte, comentează publicaţia rusă. După alegerile de la 29 iulie, comuniştii moldoveni au pierdut puterea, pe care au deţinut-o timp de opt ani. Constituirea de către cele patru partide de opoziţie a coaliţiei Alianţa pentru Integrarea Europeană, care urmăreşte să excludă regimul autoritar şi familial al liderului comunist, Vladimir Voronin, este salutată de populaţie.
În acelaşi timp, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat cotidianului rus că, în cazul în care nu va fi posibilă alegerea preşedintelui cu ajutorul a opt parlamentari comunişti, deputaţii din coaliţie vor face tot posibilul pentru a reveni la alegerea directă a şefului statului de către popor. Astfel, în 2010, moldovenii ar putea avea dreptul să aleagă nu doar Legislativul, ci şi preşedintele ţării. Acest lucru, consideră Marian Lupu şi aliaţii săi, va permite R. Moldova să depăşească actuala criză politică. În caz contrar, ţara riscă să urmeze exemplul Ucrainei, cu alegeri interminabile şi dizolvări de Legislativ, conchide ”Nezavisimaia Gazeta”.