”România trebuie să elimine corupţia înainte de aderarea la Schengen”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”România trebuie să elimine corupţia înainte de aderarea la Schengen”

Externe 04 Decembrie 2010 / 00:00 406 accesări

Noul secretar de Stat francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, consideră, la fel ca predecesorul său Pierre Lellouche, că România şi Bulgaria trebuie să garanteze securitatea absolută la frontiere şi să rezolve problema corupţiei, înainte de a adera la spaţiul Schengen. Însă omologul său ungar, Eniko Gyori, a cărui ţară va asigura preşedinţia UE începând cu 1 ianuarie, a atras atenţia că, dacă un stat îndeplineşte criteriile stabilite, UE are obligaţia contractuală să îl includă în spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte extinderea UE, Wauquiez este de acord cu Ungaria privind o aderare rapidă a Croaţiei, însă nu este de aceeaşi părere în ceea ce priveşte Turcia, a cărei aderare este susţinută de Budapesta. La rândul său, premierul ungar, Viktor Orban, a pledat joi, în Parlamentul de la Budapesta, pentru includerea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar şi a Croaţiei în UE. ”Balcanii sunt o regiune mult mai puţin stabilă decât pare, iar dacă Zagrebul nu va putea adera la UE, celelalte ţări din Balcani vor fi private de o perspectivă europeană”, a avertizat el.

Wauqiez a felicitat Ungaria pentru că a făcut din integrarea romilor pe scară europeană una dintre priorităţile preşedinţiei sale. Gyori a precizat că o strategie europeană în acest sens ar putea fi adoptată spre sfârşitul primului semestru al anului 2011. Cei doi oficiali, care s-au întâlnit, joi, la Budapesta, au convenit şi că, în continuare, este nevoie de o Europă puternică, pentru a ieşi din criza economică actuală cu o energie reînnoită. Ministrul francez a evocat poziţiile comune ale Parisului şi Budapestei în ceea ce priveşte importanţa PAC, ce vizează milioane de locuri de muncă şi securitatea alimentară şi a politicii de coeziune, care are ca scop reducerea disparităţilor dintre statele membre şi consolidarea solidarităţii. Franţa este optimistă în ceea ce priveşte preşedinţia ungară a UE, pentru că eforturile de pregătire a acestei etape sunt foarte avansate. Wauquiez a subliniat că deplasarea sa în Ungaria este a doua sa vizită oficială în străinătate, după cea din Germania, şi că ”acest lucru transmite un mesaj puternic, deoarece confirmă rolul de intermediar al Ungariei între ţări precum Germania şi Franţa şi statele din Europa Centrală”.

În Parlamentul ungar, unde i-a întâlnit pe liderii grupurilor parlamentare europene, precum şi pe preşedintele PE, polonezul Jerzy Buzek, Orban a avertizat că ”2011 ar putea fi cel mai dificil an pentru UE de la căderea comunismului, pentru că Europa trebuie să facă faţă unei concurenţe mondiale foarte puternice şi nu îşi mai poate permite să fie un bătrân lent şi obosit, ci trebuie să dovedească lumii că Europa este leagănul economiei de piaţă şi că este capabilă să se orienteze spre soluţii inovatoare”, a spus el. Şi Buzek a apreciat că Ungaria este pregătită să îşi asume preşedinţia şi că va fi un semestru excelent. El a precizat că, în cursul reuniunii, toate grupurile din Parlamentul European au susţinut obiectivele preşedinţiei ungare a UE.



12