”România, un vecin ostil şi potenţial periculos”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”România, un vecin ostil şi potenţial periculos”

Externe 26 Iunie 2010 / 00:00 675 accesări

”Preşedintele României, Traian Băsescu, iniţiază o nouă campanie pentru o posibilă anexare a teritoriilor R. Moldova şi Ucrainei”, au declarat James George Jatras, directorul adjunct al Institutului American din Ucraina şi dr Serge Trifkovic, expert sârbo-american în politica Europei de sud-est, în cadrul unei mese rotunde desfăşurate la Kiev. ”Modalitatea în care autorităţile de la Bucureşti au început să formuleze reprezentările culturale, scopurile naţionale şi interesele de stat ale României face această ţară un vecin ostil şi potenţial periculos pentru Ucraina, Moldova şi alte ţări din vecinătate”, s-a arătat convins Trifkovic. În opinia acestor experţi, ”Bucureştiul nu-şi ascunde dorinţa de a returna României teritoriile din Moldova, precum şi teritoriul ucrainean din regiunea Odesa şi din Bucovina, care au fost anexate la URSS încă în anul 1940”. Potrivit lor, acest lucru este confirmat de retorica deschisă a principalilor oficiali din România, inclusiv a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

În acelaşi timp, experţii au subliniat că ”istoria arată pe faţă că şi în perioada când se afla în componenţa României, Basarabia era neintegrată social, nedezvoltată economic şi nemulţumită politic, iar majoritatea absolută a populaţiei care vorbea limba moldovenească nu dorea să accepte identitatea română”. Ei au amintit că în ianuarie 2006, preşedintele Băsescu a declarat că ”politica minimală a României prevede reunirea naţiunii române”. ”Trebuie să subliniem fraza de politică minimală, care presupune şi o politică maximală, care prin presupunere merge mai departe de o simplă unire cu Moldova. Realitatea proiectelor probabil se confirmă prin decizia de acordare a cetăţeniei române pentru toţi locuitorii teritoriilor care până în anul 1940 au fost parte a României Mari şi a urmaşilor lor până în a treia generaţie, inclusiv locuitorii Bucovinei (Cernăuţi) şi ai Basarabiei de Sud (Bugeac)”, a accentuat expertul.

Un comunicat de presă al Institutului American în Ucraina arată că ”experţii sunt convinşi că proiectele paşnice de eliberare a paşapoartelor româneşti pentru cetăţenii Ucrainei nu exclud posibilitatea unui conflict militar pentru acapararea teritoriilor ancestrale - Basarabia, dacă se ia în calcul şi faptul amplasării de către România a 18 vase de luptă pe Dunăre”. Institutul American în Ucraina este o structură necomercială, finanţată din surse private. Scopul IAU este de a oglindi chestiuni ce ţin de politica SUA cu privire la Ucraina, inclusiv şi întrebări ce ţin de securitate.



12