”Rusia a mutat focoase de rachete nucleare tactice în apropierea unor state NATO”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Rusia a mutat focoase de rachete nucleare tactice în apropierea unor state NATO”

Externe 01 Decembrie 2010 / 00:00 381 accesări

Washingtonul crede că Moscova a mutat, inclusiv în această primăvară, focoase de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în unităţi situate în apropiere de frontierele aliaţilor NATO, potrivit unor oficiali americani, relatează ”Wall Street Journal”. Această îngrijorare se adaugă unei neîncrederi a Congresului american în respectarea de către Moscova a angajamentelor pe termen lung, înaintea unui posibil vot asupra noului Tratat START. Oficialii citaţi susţin că mutarea focoaselor pare să contrazică angajamentele luate de Rusia, începând din 1991 şi până în prezent, de a retrage arme nucleare tactice din posturile de frontieră şi de a le reduce numărul. Kremlinul nu a reacţionat faţă de aceste informaţii. În trecut, SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă a Rusiei asupra arsenalului său de arme nucleare tactice, despre care se crede că ar fi de câteva ori mai mare decât cel al americanilor. De asemenea, mutarea acestor arme tactice pare să coincidă cu desfăşurarea unor instalaţii ale sistemului antirachetă american şi NATO în ţări vecine cu Rusia. Moscova a considerat mult timp instalarea sistemului american în Europa o provocare la adresa puterii ruse, lucru care evidenţiază neîncrederea între armate, în pofida ameliorării relaţiilor dintre liderii politici.

Criticii republicani din Senat afirmă că preşedintele Barack Obama a făcut o greşeală acceptând un nou Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START) cu Rusia, înainte de a soluţiona problemele cu privire la armele nucleare tactice ruseşti. Noul START va reduce armele strategice nucleare americane şi ruseşti la 1.550 pentru fiecare parte. Dar, acesta nu vizează armele tactice, care sunt mai mici şi sunt utilizate pe câmpul de luptă. Oficiali americani de rang înalt afirmă că noul START, ca aproape toate tratatele asupra armamentului din trecut, vizează doar armele nucleare strategice, adăugând că, abia după ratificarea acestuia, Washingtonul şi Moscova pot începe să negocieze un tratat verificabil şi constrângător pentru limitarea focoaselor tactice în Europa. De asemenea, informaţii clasificate americane despre mutarea de arme nucleare tactice ruseşti la unele instalaţii au fost împărtăşite unor comisii din cadrul Congresului. Poziţionarea armelor nucleare tactice ruseşti lângă ţări din Europa de Est şi statele baltice au alarmat, totodată, ţările membre NATO din vecinătatea Rusiei. Ele percep acest lucru ca pe un pericol şi mai mare decât armele nucleare cu rază lungă de acţiune. Armele tactice sunt mai uşor de ascuns şi pot fi mai vulnerabile faţă de hoţi, potrivit unor experţi.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează că există riscul unei noi curse a înarmării, dacă Rusia şi NATO nu vor ajunge la un acord pentru crearea unui sistem comun de apărare antirachetă. ”În următorii zece ani avem o alternativă: fie vom ajunge la un acord privind apărarea antirachetă şi vom crea un mecanism real de colaborare, fie nu vom ajunge la un acord constructiv şi va exista o nouă spirală a înarmării”, afirmă Medvedev. ”În cazul unui eşec, va trebui să luăm o decizie privind redesfăşurarea forţelor de atac”, a subliniat preşedintele Rusiei.

Pe de altă parte, documente citate de site-ul Wikileaks arată că arme nucleare aparţinând SUA sunt staţionate în Olanda, Belgia, Germania şi Turcia. Cele patru ţări, împreună cu Italia, au fost suspectate mult timp că permit depozitarea armamentului nuclear american, dar nici NATO, nici statele respective nu negaseră şi nici nu confirmaseră presupunerile. Dar, într-un document confidenţial al ambasadorului american din Germania, Philip Murphy, acesta menţionează posibila retragere a armelor nucleare americane de pe teritoriul german şi chiar din Olanda şi Belgia. Documentul confirmă prezenţa armelor nucleare americane în Turcia. Şi Italia este suspectată că deţine pe teritoriul său arme de distrugere în masă americane. Ministerul olandez de Externe a anunţat că nu comentează acest subiect. Potrivit unui raport estimativ din 2007, în Europa sunt staţionate 480 de arme nucleare americane.



12