Cinci soldați ucraineni și-au pierdut viața și alți opt au fost răniți în estul separatist al Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a anunțat, ieri, Statul Major al armatei ucrainene. Rebelii pro-ruși au deschis focul de 33 de ori asupra pozițiilor ucrainene. Soldații au pierit în urma unor tiruri sau după ce au sărit în aer, trecând peste mine artizanale, a precizat sursa citată. Insurgenții plasează în mod activ mine, expunând pericolului civilii, ceea ce constituie o tactică relativ nouă a rebelilor în acest conflict, care a început la mijlocul lunii aprilie și s-a soldat deja cu peste 4.000 de morți. Militarii ucraineni au fost ținta unor tiruri în apropiere de localitatea Sciastie, în regiunea Lugansk, unde se află o centrală termică ce alimentează regiunea, și în zona aeroportului din Donețk, obiectiv strategic disputat de mai multe luni de forțele ucrainene și rebeli. Insurgenții au efectuat tiruri de artilerie asupra noului terminal, potrivit aceleiași surse.
Alianța Nord-Atlantică a denunţat, ieri, ”o consolidare militară foarte gravă în estul Ucrainei şi de partea rusă a frontierei”, amintind că trupe, artilerie şi echipamente ruseşti au fost observate în regiune. ”Rusia continuă să destabilizeze Ucraina”, a acuzat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la o reuniune cu miniştrii europeni ai Apărării, la Bruxelles. ”Rusia are de ales: poate fie să participe la o soluţie de pace negociată, fie să continue pe drumul care va duce la izolarea sa”, a avertizat el.
SPERANȚE RUSEȘTI Rusia şi-a exprimat, ieri, speranţa că relaţiile sale cu UE nu au atins un punct fără întoarcere, din cauza crizei din Ucraina, după ce UE a anunţat noi sancţiuni contra separatiştilor ucraineni pro-ruşi susţinuţi de Moscova. Afirmația a fost făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o reuniune a unor diplomaţi ruşi şi belaruşi la Minsk, capitala Belarusului, înaintea unor discuţii prevăzute ieri la Moscova cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Şeful diplomaţiei ruse a reiterat îndemnul Moscovei la crearea unui spaţiu economic şi umanitar comun, de la Lisabona la Vladivostok, o idee evocată de preşedintele rus, Vladimir Putin, dar care a fost primită cu răceală de către europeni. Lavrov a îndemnat din nou autorităţile ucrainene să respecte armistiţiul încheiat în septembrie, încălcat zilnic de ambele tabere, şi să se angajeze în negocieri cu rebelii, pentru a pune capăt conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi.