”Rusia speră că noul preşedinte al R. Moldova va respecta filosofia lui Voronin”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Rusia speră că noul preşedinte al R. Moldova va respecta filosofia lui Voronin”

Externe 07 Mai 2009 / 00:00 418 accesări

”Rusia doreşte ca noul preşedinte al R. Moldova să urmeze o filosofie similară cu cea a lui Vladimir Voronin”, a declarat preşedintele Comisiei de Relaţii Externe din Duma de Stat. Potrivit lui Constantin Kosacev, în relaţiile dintre cele două ţări vor continua să existe probleme, însă, în cazul venirii la preşedinţie a unui om din anturajul lui Voronin, acestea vor avea şansa de a fi soluţionate, inclusiv criza transnistreană. Kosacev a precizat că orice alegeri, cu atît mai mult cele ce au loc în ţările situate în vecinătatea Rusiei, stîrnesc preocupare la Moscova, iar R. Moldova nu este o excepţie. Oficialul rus a subliniat că ”Voronin a fost un partener dificil pentru Rusia, deoarece practică o politică multivectorială şi este greu să fie considerat pro-rus. Însă, incontestabil, latura cea mai puternică a acestui lider este faptul că este transparent şi previzibil. Pentru Rusia, transparenţa este un factor ce determină dacă nu susţinerea, atunci cel puţin simpatia noastră faţă de acest lider, care deşi este unul care pleacă, rămîne un lider naţional”.

Zeci de jurnalişti moldoveni au pichetat sediul Guvernului de la Chişinău

Zeci de jurnalişti şi membri ai organizaţiilor de presă din R. Moldova au pichetat, miercuri, sediul Guvernului de la Chişinău, exprimîndu-şi nemulţumirea faţă de intimidările la care sînt supuşi, dar şi faţă de încălcarea libertăţilor lor. La acţiune nu a participat niciun jurnalist de la instituţiile publice de radio şi televiziune sau de la instituţiile de media apropiate actualei guvernări. Acţiunea, organizată în cadrul Zilelor Libertăţii Presei de Centrul Independent de Jurnalism, susţinut de mai multe organizaţii media, se desfăşoară pe tot parcursul lunii mai. ”Dacă anul trecut am avut de Ziua Presei un mesaj din partea Guvernului moldovean, în acest an, mesajul lipseşte. Anul trecut, premierul Zinaida Greceanîi a promis că va asigura un acces sporit la informaţii de interes general, acces nediscriminatoriu la informaţii oficiale şi consolidarea capacităţilor instanţelor judecătoreşti în examinarea cazurilor privind exercitarea libertăţii de exprimare. Fiecare îşi dă seama cîte din aceste promisiuni au fost sau nu respectate”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. ”Trebuie să fim consecvenţi, prezenţi întotodeauna în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Libertăţii Presei, pentru a protesta şi a spune în faţă adevărul”, a declarat, la rîndul său, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Valeriu Saharneanu.

Poliţia anunţă că toate persoanele date dispărute după protestele din Chişinău au fost găsite

Toate persoanele date dispărute după protestele violente de la 7 aprilie au fost găsite de poliţie, a anunţat comisarul general Vladimir Botnari. ”Unii inţenţionau să plece din ţară, alţii au plecat în vacanţă fără a-şi anunţa părinţii. În prezent, în arestul poliţiei mai rămîn încă nouă participanţi la protestele din 7 aprilie, care sînt cercetaţi penal”, a spus Botnari. Autorităţile examinează toate plîngerile cetăţenilor care au declarat că au fost agresaţi de poliţişti, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor fi pedepsiţi conform legislaţiei în vigoare. ”Multe leziuni pe care tinerii reţinuti le pun pe seama poliţiştilor le-au primit chiar în timpul protestelor, fiind îmbulziţi şi călcaţi în picioare de mulţime, alte leziuni puteau să le primească în timpul reţinerii”, a precizat Botnari. Conform statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 6 - 8 aprilie au fost arestate în baza cauzelor penale 106 persoane. Alte 206 persoane au fost reţinute şi sancţionate administrativ.

Totodată, comisarul Botnari a anunţat ieri că apelurile care semnalau amplasarea de substanţe explozive în trei instituţii din Chişinău au fost iniţiate de persoane deţinute la închisoarea din Lipcani. Ministerul moldovean al Afacerilor Interne susţine, de asemenea, că cele trei apeluri au avut ca scop evident destabilizarea situaţiei din ţară. Astfel, Janu Valeriu, în vîrstă de 42 de ani, care are patru condamnări şi în prezent ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare şi Vladimir Onica, de 35 de ani, care a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru crimă, sînt autorii celor trei apeluri telefonice prin care s-au anunţat atentate cu bombă împotriva primăriei din Chişinău, a unei case de bilete de pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi a Casei Presei din capitala moldoveană. Celor doi le-au fost întocmite dosare penale pentru apeluri false, fapte care sînt pedepsite cu maxim trei ani de închisoare, amendă şi recuperarea prejudiciilor materiale aduse. Datele preliminare arată că Aeroportul din Chişinău a suferit prejudicii în valoare de peste 15.000 de euro din cauza amînării a două curse aeriene. Concomitent, forţele de ordine investighează, în mod separat, circumstanţele în care obiecte interzise, cum sînt telefoane mobile, au ajuns în celulele deţinuţilor. Apelurile telefonice au fost primite luni dimineaţă, de conducerea Casei Presei, de secretara primăriei Chişinău şi de angajatele unei case de bilete de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Toate cele trei instituţii au fost evacuate, intrarea şi folosirea clădirilor respective fiind interzisă timp de 24 de ore după incident.



12