Pelicula ”Slumdog Millionaire” a cîştigat Oscarul 2009 pentru Cel mai bun film al anului şi a fost, cu opt premii ale Academiei Americane de Film în palmares, marele cîştigător al galei desfăşurate duminică noaptea, la Los Angeles. Acelaşi film a cîştigat Oscarurile pentru Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună melodie originală şi Cea mai bună regie (Danny Boyle). ”Slumdog Millionaire”, care va rula şi în România din 13 martie, a fost recompensat cu cel mai important premiu al cinematografiei mondiale în dauna producţiilor ”The Curious Case of Benjamin Button”, ”Frost/Nixon”, ”The Reader” şi ”Milk”. Filmul mai avea în palmares patru Globuri de Aur, şapte BAFTA (premiile Academiei Britanice de Film) şi alte nu mai puţin de 51 de premii. Pelicule este o coproducţie SUA - Marea Britanie - India care demonstrează că Hollywood şi Bollywood pot colabora cu succes. Povestea din acest film, comică şi romantică în egală măsură, are ca protagonist un tînăr indian care participă la un concurs TV de cultură generală pentru a-şi impresiona prietena.
La categoria Cel mai bun actor în rol principal, cîştigător a fost Sean Penn, pentru prestaţia din ”Milk”, în timp ce Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin i-a fost acordat britanicei Kate Winslet, pentru ”The Reader”. Penelope Cruz şi Heath Ledger (post-mortem) au fost recompensaţi cu Oscarurile pentru Cele mai bune roluri secundare, pentru rolurile din ”Vicky Cristina Barcelona” şi, respectiv, ”The Dark Knight”. Nominalizat la 13 categorii, ”The Curious Case of Benjamin Button” a cîştigat trei Oscaruri, pentru Cea mai bună scenografie, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune efecte speciale. Oscarul 2009 pentru Cel mai bun film străin a fost acordat producţiei japoneze ”Departures”.
Legendarul actor de comedie Jerry Lewis, care va împlini 83 de ani în martie, a fost recompensat cu distincţia ”Jean Hersholt Humanitarian Award”, aşa-zisul Oscar onorific pentru acţiuni umanitare. Jerry Lewis este unul dintre cei care au iniţiat teledonul, demarat în 1966, în SUA, ca o emisiune maraton de televiziune ce viza strîngerea de fonduri pentru persoanele bolnave de miopatie. Actorul a contribuit, de asemenea, la fondarea Asociaţiei pentru Distrofii Musculare, a cărui preşedinte este din 1953. Distincţia, care poartă numele actorului de origine daneză Jean Hersholt, este acordată, periodic, unor personalităţi din cinematografie, printre care s-au numărat, de-a lungul timpului, Gregory Peck, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor şi Paul Newman.
Gala Oscar 2009, ajunsă, anul acesta, la ediţia cu numărul 81, s-a desfăşurat la Teatrul Kodak de la Hollywood, într-o sală cu 3.400 de locuri. Gazda ceremoniei a fost actorul australian Hugh Jackman, cunoscut în special pentru rolurile din ”Prestige”, ”Van Helsing” şi ”X-Men”. Cîştigătorii au fost desemnaţi în urma votului Academiei Americane de Film.
Reîntoarcere la stilul simplu, dar sofisticat, la gala de decernare a Oscarurilor
Gala de decernare a Oscarurilor de duminică a fost un nou prilej pentru vedetele de la Hollywood să-şi etaleze ţinute rafinate şi extravagante, în ciuda crizei economice. Printre cele mai populare ţinute s-au numărat rochiile albe, cele cu o singură bretea sau decolteuri cît mai îndrăzneţe. Experţii vestimentari au catalogat seara ca fiind o întoarcere la stilul simplu, dar în acelaşi timp sofisticat al Hollywood-ului, astfel că ţinutele clasice ale unor vedete cu nominalizări la ediţia din acest an a premiilor, precum Kate Winslet sau Freida Pinto au încîntat criticii vestimentari. Kate Winslet a ales o ţinută retro, preferînd o rochie cu nuanţe de gri şi albastru, cu un umăr dezgolit, marca Yves Saint Laurent, despre care a spus reporterilor ca ar fi “chiar confortabilă”. Vedeta a ales cercei de diamante, puşi în valoare de coafura strînsă la spate. Vedeta filmului “Slumdog Millionare”, Freida Pinto, a preferat tot o ţinută de culoare închisă, albastră, cu o singură mînecă, marca John Galliano. De altfel, Kate Winslet şi Freida Pinto s-au evidenţiat printre celelalte staruri tocmai datorită rochiilor de nuanţe închise, aparent, tendinţa de la Oscar fiind a rochiilor albe sau în culori pastelate.
Penelope Cruz şi Taraji P. Henson din “The Curious Case of Benjamin Button”, şi-au făcut apariţia la Gală în rochii voluminoase, albe şi fără bretele. Şi Anne Hathaway a ales o rochie de culoare albă, de data aceasta cu aplicaţii de paiete, despre care experţii vestimentari au scris că “reprezintă perfect strălucirea Hollywood-ului”. Printre celelalte vedete care au adoptat ţinute în culori deschise se numără şi Sarrah Jessica Parker cu o rochie fără bretele, dintr-un material de nuanţă verde pastel, marca Dior, la care a asortat o curea. O altă preferinţă a vedetelor la acestă ediţie a Oscarurilor au fost colierele mari, la baza gîtului. Dintre vedetele ale căror coliere au atras cel mai mult atenţia se numără Taraji P. Henson şi Amy Adams, datorită design-ului spectaculos al acestora, marca Fred Leighton. Printre celelalte vedete care au ales accesorii extravagante se mai numără şi Melissa Leo, cu un pandantiv de diamant în formă de păianjen şi Mickey Rourke, care a purtat un medalion cu o poză a cîinelui său Chihuahua, care decedase recent.
Marile dezamăgiri ale serii, potrivit specialiştilor, în materie de rochii, au fost super modelul Heidi Klum, cu o neinspirată rochie de inspiraţie futuristă, roşu strălucitor, marca Roland Mouret, la care a purtat cercei şi brăţari cu diamante. Specialiştii au catalogat apariţia lui Klum drept una de pe Star Trek. De o altă decizie neispirată privind ţinuta a mai fost acuzată şi Maryl Streep, după cum a scris presa, din cauza formei rochiei, total nepotrivită acesteia.