”Spionii ruşi arestaţi în iunie nu au reprezentat un pericol pentru SUA”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Spionii ruşi arestaţi în iunie nu au reprezentat un pericol pentru SUA”

Externe 03 Decembrie 2010 / 00:00 344 accesări

”Spionii ruşi arestaţi de autorităţile americane în această vară nu au reprezentat un pericol la adresa SUA”, a declarat premierul Vladimir Putin, într-un interviu pentru CNN. Scandalul spionilor dintre Moscova şi Washington a izbucnit la sfârşitul lunii iunie, când zece persoane au fost arestate în SUA. Agenţii, care lucrau sub acoperire, au fost eliberaţi în urma unui schimb între cele două ţări. ”Am spus deja şi pot să repet: activitatea agenţilor nu a provocat niciun prejudiciu intereselor SUA. După cum ştiţi, ei fac parte dintr-un serviciu special, serviciul de informaţii; acesta are obiectivele sale proprii care, în mod obişnuit, devin relevante în timpul crizelor, de exemplu când relaţiile diplomatice sunt rupte”, a afirmat premierul rus, în timpul unui interviu cu realizatorul american de emisiuni Larry King, difuzat miercuri la postul CNN. ”Slavă Domnului că nu există o astfel de stare de lucruri în prezent între Rusia şi SUA şi sper că nu va exista niciodată. Aceste persoane merită cu siguranţă respect. Cred că nimeni nu se îndoieşte că toate ţările, inclusiv SUA, au activităţi de strângere de informaţii”, a continuat premierul rus. Potrivit acestuia, ”metodele serviciilor speciale ruse sunt mai bune decât cele folosite de serviciile speciale americane”. ”Niciuna dintre aceste persoane şi niciun ofiţer din serviciile speciale sau alte servicii de informaţii ruse nu au fost văzuţi înfiinţând închisori secrete, răpind persoane sau torturându-le”, a subliniat premierul rus, făcând aluzie la programul de extrădări extraordinare al CIA.

Dezvăluirile site-ului WikiLeaks nu l-au ocolit nici pe premierul rus. Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul care a vizat otrăvirea şi asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, a sugerat un diplomat american de rang înalt, potrivit unui document dezvăluit de WikiLeaks. Kremlinul a respins ferm orice implicare, deşi chiar Litvinenko l-a acuzat pe Putin, în acea perioadă preşedinte, că s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu poloniu radioactiv, operaţiune care în final i-a provocat moartea, în anul 2006. Fostul agent KGB susţinea că a fost vizat de acest complot după ce a făcut dezvăluiri despre activităţile violente ale serviciilor secrete ruse, menite să asigure ascensiunea la putere a lui Putin. Însă adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, este primul oficial de rang înalt care sugerează că Putin ar fi ştiut mai mult ca sigur de această asasinare. Potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks, Fried s-a întrebat dacă “luând în considerare atenţia lui Putin pentru detalii, elemente necontrolate din serviciile de securitate ar putea acţiona fără ca Putin să fie informat”. Subliniind că Franţa ar trebui să adopte o linie mai dură faţă de Moscova, el a afirmat că “ruşii se comportă cu o tot mai mare încredere în forţele proprii, până în punctul în care devin aroganţi”. El s-a exprimat astfel cu doar două săptămâni înainte ca opozantul rus să înceteze din viaţă într-un spital din Londra, în urma otrăvirii cu poloniu 210, substanţă extrem de radioactivă. Această notă diplomatică face parte dintr-o serie de mesaje publicate de site-ul WikiLeaks, în care Rusia este descrisă ca “un stat corupt, oficialii guvernamentali colaborând cu oligarhii şi membrii reţelelor de crimă organizată, pentru a crea un stat aproape mafiot”.

Vladimir Putin a declarat în interviul acordat CNN că ia lecţii pentru a-şi îmbunătăţi limba engleză şi că a învăţat chiar mai multe cântece cu profesorul său. Întrebat de Larry King dacă este pregătit să rostească un discurs în public, în limba engleză, premierul rus a răspuns: “Engleza mea este foarte slabă. Şi ar trebui să fiu precis şi să nu fac nicio greşeală în conversaţia cu dumneavoastră. Profesorul meu şi cu mine învăţăm acum diferite cântece în engleză şi încercarea de a le cânta nu este nici măcar o lecţie, ci un fel de joc”. Putin a spus că va încerca să vorbească în engleză cu Larry King atunci când acesta va veni la Moscova. “Bineînţeles că înţeleg mult. Oricum, îmi oferă şansa să comunic cu colegii fără un interpret, într-o atmosferă informală”, a adăugat el. Premierul rus a vorbit în engleză atunci când a prezentat candidatura oraşului Soci pentru Olimpiada de Iarnă din 2014 şi într-un interviu acordat CNN în urmă cu doi ani.



12