”Spitale care sug tone de sânge”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campaniile, cu efect pe termen scurt. Nevoie permanentă

”Spitale care sug tone de sânge”

Sănătate 25 August 2014 / 00:00 595 accesări

Numărul donatorilor a crescut de trei ori în România şi la multe centre au fost cozi după apelul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar ar fi bine ca oamenii să se mobilizeze constant, a declarat directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin. ”Este foarte bine, dar avem nevoie de donatori constanţi, pentru că sunt spitale care consumă tone de sânge şi mă refer numai la Bucureşti”, a spus Rosin. Potrivit directorului, mai sunt spitale care încă reclamă lipsă de sânge. ”Numai la Spitalul Fundeni sunt 30 de copii cu leucemie care necesită zilnic produse de sânge. Vorbesc numai de copii cu leucemie. Mai este Institutul Inimii „C.C. Iliescu“ - tone de sânge, la transplantul de ficat se suge sânge cum n-am pomenit. Apoi, spitalele Sf. Ioan, Bagdasar, Floreasca, Colţea”, a arătat Rosin. Și spitalele constănțene sunt consumatoare de sânge, însă nu ne putem compara cu cele din Capitală. ”Încercăm pe cât posibil să operăm astfel încât pacienții să nu necesite transfuzii de sânge, să nu se piardă prea mult sânge”, a declarat, recent, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, dr. Mihnea Avram. La SCJU se fac operații moderne, prin metode de ultimă oră, cum este laparoscopia, așa-numita chirurgie de catifea, care nu mai presupune deschiderea peretelui abdominal, implicit și pacientul pierde mai puțin sânge. Însă sunt situații și situații.

CENTRE NOI Directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin, a atras însă atenţia că, dacă ar veni toată populaţia Bucureştiului să doneze, nu ar avea unde, lăudând ideea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de a deschide două centre din toamnă. Ministrul Sănătăţii a anunţat, zilele trecute, că va reînfiinţa centrele mari de donare din spitale, închise acum trei ani, începând cu Spitalul Fundeni, în septembrie, şi continuând cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

La Constanța, în urma campaniei, s-a putut constata o dublare a numărului donatorilor de sânge. Și directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, dr. Alina Dobrotă, a subliniat că nevoia de sânge este constantă, nu doar la semnalele date de autoritățile sistemului sanitar.



12