”SUA fac progrese excelente cu România spre un acord pentru scutul antirachetă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”SUA fac progrese excelente cu România spre un acord pentru scutul antirachetă”

Externe 03 Decembrie 2010 / 00:00 341 accesări

”Washingtonul şi Bucureştiul fac progrese excelente către încheierea documentului final privitor la amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România”, a declarat ieri, în Camera Reprezentanţilor, adjunctul asistentului secretarului de Stat pentru Controlul Armamentului, Frank A. Rose. ”Cu privire la Faza 1 din cadrul noului concept de apărare antirachetă, după ce se va ajunge la un acord asupra locului de amplasare a radarului, ne vom pregăti pentru începerea negocierilor oficiale pentru un acord de bază”, a adăugat el. ”Pentru Faza 2, ce presupune interceptori tereştri de tip SM-3, România a fost de acord să o găzduiască. În februarie, subsecretarul de Stat Ellen Tauscher s-a dus în România şi s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, pentru a-i prezenta oferta preşedintelui Obama de desfăşurare a Fazei 2 în România. România este un aliat NATO puternic, cu forţe în Afganistan, iar localizarea geografică a României o face un candidat excelent pentru Faza 2”, a declarat Rose. El a amintit că Polonia a fost de acord în octombrie 2009 să găzduiască Faza 3, ce presupune amplasarea de interceptori SM.3 în jurul lui 2018. ”Amplasarea geografică a Poloniei o face un candidat excelent pentru a oferi protecţie pentru Europa de Nord în faţa ameninţărilor cu rachete balistice din Orientul Mijlociu”, a subliniat Rose. Din octombrie 2009, SUA şi Polonia au făcut progrese excelente asupra acordurilor necesare, a precizat el.

SUA vor o cooperare bilaterală concretă şi practică în domeniul apărării antirachetă cu Rusia, a mai declarat oficialul american. Frank A. Rose a amintit că se depun eforturi pentru o cât mai mare transparenţă cu Rusia în acest domeniu şi a asigurat că noul concept de apărare antirachetă nu ameninţă această ţară. ”Este important să nu uităm că SUA vor continua să respingă orice constrângeri sau limitări în privinţa planurilor noastre de apărare antirachetă. Ruisia nu va beneficia de un drept de veto în privinţa apărării antirachetă americane în Europa sau în altă parte. Aşa cum a spus preşedintele Obama, vrem cooperare cu Rusia dar am spus clar că angajamentele noastre faţă de toţi aliaţii noştri NATO sunt sfinte, iar angajamentul faţă de Articolul 5 continuă”, a subliniat Rose.

”Noul tratat START nu va fi ratificat anul acesta”, a declarat, ieri, o sursă din Statul Major rus. ”Totul sugerează că tratatul nu va fi ratificat anul acesta. Există de asemenea îndoieli legate de ratificarea tratatului anul viitor”, a spus sursa. Aceasta a explicat că ratificarea nu depinde de politica externă, ci de situaţia din SUA. Recent, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat pentru CNN că eşecul ratificării START ar putea duce la o nouă cursă a înarmării, Rusia fiind obligată să-şi sporească potenţialul nuclear. Noul START a fost semnat în aprilie, de Barack Obama şi Dmitri Medvedev şi prevede reducerea focoaselor nucleare deţinute de cele două ţări. În Senat, Obama are nevoie de o majoritate calificată de 67 de voturi din 100 pentru a obţine ratificarea. El insistă pe ratificare anul acesta, pentru că, din 3 ianuarie, Senatul va avea o altă configuraţie, republicanii urmând să fie mai bine reprezentaţi.



12