Ministrul sirian al Afacerilor Externe, Walid Muallem, a acuzat SUA că sunt ”actorul principal care încurajează rebelii să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Assad”, într-un interviu publicat ieri de cotidianul britanic ”The Independent”. ”Americanii utilizează Siria pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu şi au exagerat capacităţile nucleare ale Iranului, pentru a vinde arme ţărilor din Golful Persic”, a declarat Muallem. ”Nişte emisari occidentali ne-au spus la începutul acestei crize că relaţiile între Siria şi Iran, Siria şi Hezbollah-ul libanez, Siria şi Hamas-ul palestinian sunt elementele majore din spatele acestei crize. Însă nimeni nu ne-a spus de ce este interzis pentru Siria să aibă relaţii cu Iranul, când majoritatea ţărilor din Golf au relaţii foarte importante cu Iranul”, adaugă Muallem. De asemenea, el acuză SUA de susţinerea ofensivei militare a rebelilor cu echipamente de telecomunicaţii, ceea ce semnifică susţinerea terorismului. Walid Muallem respinge temerile privind o eventuală folosire a armelor chimice de către regimul Assad, afirmând că ”responsabilitatea Guvernului este de a-şi proteja poporul”.
”Utilizarea armelor chimice de către regimul sirian va fi o cauză legitimă de intervenţie directă a comunităţii internaţionale”, a declarat, luni, preşedintele francez, Francois Hollande. Şi preşedintele american, Barack Obama, a avertizat regimul lui Bashar al-Assad că ”o recurgere la arme chimice sau chiar deplasarea lor ar depăşi o linie roşie pentru Washington” şi a ameninţat, dacă este cazul, cu o intervenţie militară.
ATENTAT SÂNGEROS Cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi 48 au fost rănite, în special civili, într-un atentat cu automobil-capcană, comis ieri, la Damasc, în timpul unor funeralii. Atentatul s-a produs în Jaramana, o suburbie din estul Damascului, cu ocazia funeraliilor unor susţinători ai regimului al-Assad. Acest atac intervine în contextul unei ofensive de anvergură lansate de trupele guvernamentale asupra împrejurimilor Damascului, unde s-au repliat unităţi de elită ale Armatei Siriene Libere, de opoziţie.
JURNALIST TURC RĂPIT Posturile de televiziune turce au difuzat, luni, primele imagini cu un cameraman turc dat dispărut în urmă cu o săptămână, în timp ce transmitea din Alep, în nordul Siriei, unde a fost capturat de militarii sirieni. În imaginile difuzate, Cüneyt Ünal pare destul de sănătos dar foarte trist şi cu vânătăi sub ochi. Exprimându-se pe un ton nervos, cameramanul, care lucrează pentru postul de limbă arabă Al-Hurra, cu sediul la Washington, a precizat că a fost însoţit în timpul transmisiei de la Alep de ”persoane care aveau arme în mâini”. Postul Al-Ikhbariya l-a prezentat pe jurnalistul turc agitând un lansator de rachetă, sugerând astfel, potrivit presei turce, că lupta alături de insurgenţii sirieni. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a denunţat o manipulare, afirmând că jurnalistul turc nu făcea decât să transmită luptele şi a avertizat statul sirian în privinţa situaţiei acestuia.
Turcia, care a fost, într-o perioadă, apropiată regimului sirian, a întrerupt relaţiile cu autorităţile de la Damasc şi cere plecarea preşedintelui Bashar al-Assad. Postul de televiziune Al-Hurra a anunţat în urmă cu o săptămână că a pierdut contactul cu doi dintre jurnaliştii săi de la Alep, corespondentul Bashar Fahmi şi cameramanul Cüneyt Ünal. Patru jurnalişti străini au fost ucişi în Siria, din martie 2011.