SUA nu vor încheia niciun acord cu Rusia care ar compromite spaţiul Europei Centrale şi de Est, a dat asigurări vicepreşedintele american, Joseph Biden, miercuri, în cursul vizitei la Varşovia. ”La Varşovia vreau să confirm că ţările noastre sînt partenere”, a declarat Biden, adăugînd că SUA nu vor încheia acorduri cu Rusia care să compromită Europa Centrală şi de Est. Joseph Biden a subliniat că are încredere în puterea alianţei dintre Polonia şi SUA. ”Am spus clar că eforturile noastre de a remedia relaţiile cu Rusia nu vor fi în detrimentul Europei Centrale. Sloganul nostru este «nimic fără voi»”, a declarat Biden, afirmînd totuşi că SUA doresc îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, ţinînd însă cont de interesele Europei Centrale şi de Est. Joseph Biden a avut întrevederi cu preşedintele şi premierul Poloniei, Lech Kaczynski şi Donald Tusk.
Vicepreşedintele SUA a sosit marţi seara în Polonia, începînd un mini-turneu în Europa de Est, unde unele ţări sînt nemulţumite de abandonarea planului privind amplasarea unui scut antirachetă elaborat de precedenta administraţie Bush. La 17 septembrie, preşedintele Barack Obama a anunţat ”o nouă abordare a proiectului american de apărare antirachetă în Europa”, după ce administraţia sa a reevaluat ameninţarea balistică iraniană. Washingtonul este în curs de elaborare a unui nou concept de sistem antirachetă care nu mai vizează numai contracararea rachetelor cu rază lungă de acţiune, ci şi pe cea a celor cu rază scurtă şi medie, o adaptare menită să răspundă ameninţării imediate provenind dinspre Iran. Săptămîna trecută, un oficial de rang înalt al Pentagonului a anunţat că SUA vor amplasa rachete Patriot în Polonia, în 2010 şi a propus Varşoviei să accepte pe teritoriul ei rachete SM-3 destinate noului sistem. Noul concept american prevede instalarea elementelor pe teritoriul european pînă în 2015.
Joe Biden, a adus, miercuri, un omagiu combatanţilor evrei care au participat la insurecţia din ghetoul de la Varşovia, împotriva forţelor armate ale Germaniei naziste, în 1943. Cu un militar din garda forţelor armate poloneze alături, Biden a depus o coroană de flori la impresionantul monument inaugurat în 1948, în apropiere de locul unde insurgenţii au participat la una dintre ultimele lupte ale tragicei lor revolte. Florile roşii, albe şi albastre, culorile steagului american, erau împodobite cu o panglică pe care se putea citi: ”În memoria eroilor insurecţiei din ghetoul de la Varşovia”. Ulterior, un cor de copii a intonat un cîntec evreiesc, iar vicepreşedinele american a discutat cu demnitarii, între care şi marele rabin al Poloniei, Michael Schudrich. După ce a invadat Polonia în 1939, Germania nazistă a izolat evreii din Polonia în ghetouri instalate pe tot teritoriul acestei ţări, după care a trecut la campania de exterminare. Aproximativ 450.000 de persoane au fost izolate în ghetoul de la Varşovia, care era înconjurat de un zid, unde au fost aduşi evrei şi din alte ţări din Europa. Aproximativ 100.000 de persoane au murit din cauza foametei şi bolilor. Cea mai mare parte dintre cei rămaşi au fost deportaţi în masă, în 1942, către lagărul morţii de la Treblinka, instalat de Germania nazistă în nord-estul Poloniei.
Vicepreşedintele SUA a sosit miercuri seară la Bucureşti şi se va afla astăzi în România, iar mîine în Cehia.