Părinţii jurnalistului american James Foley, executat de gruparea Stat Islamic (SI), au apreciat vineri că SUA şi alte ţări ai căror cetăţeni sunt ţinuţi ostatici de SI vor fi nevoite, mai devreme sau mai târziu, să negocieze cu jihadiştii, dacă vor să încerce să-i elibereze. ”În final, cred că va trebui să negociem. Această situaţie nu se va rezolva prin intervenţii militare, astfel că, mai devreme sau mai târziu, va trebui discutat”, a declarat, pentru postul de radio francez Europe 1, John Foley, tatăl reporterului decapitat în august. ”Desigur, acest lucru trebuie să determine ţara noastră şi alte ţări să-şi reexamineze politicile care se aplică în materie de negocieri, în special cu teroriştii”, a afirmat soţia sa, Diane, în cadrul aceluiaşi interviu.
Cuplul era intervievat privind modul în care SUA ar putea încerca să-l salveze pe americanul Peter Kassig, ultimul ostatic occidental pe care jihadiştii au ameninţat că îl vor ucide. Washingtonul a refuzat întotdeauna plata unor răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor, iar Diane Foley a afirmat luna trecută că a avut sentimentul că eforturile familiei în favoarea fiului său au fost percepute ca o problemă de administraţia americană. ”Cred că Guvernul nostru a făcut tot ce a putut pentru a găsi o modalitate de a-l elibera pe fiul nostru”, a precizat Diane Foley, vineri. Considerând că ar fi dificil de ştiut dacă plata unei răscumpărări ar fi permis salvarea lui, John Foley a apreciat că ”nu ar fi costat nimic iniţierea unor negocieri cu gruparea SI”. ”Acei oameni au nevoie să fie înţeleşi. Cred că trebuie să discutăm cu ei, trebuie să-i studiem”, a adăugat soţia sa.
Răpit în noiembrie 2012, în nordul Siriei, jurnalistul James Foley a relatat despre revolta împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru grupul american GlobalPost, Agenția France-Presse (AFP) şi alte instituţii de presă. El a fost primul ostatic occidental decapitat de gruparea jihadistă, la 19 august. Părinţii lui James Foley se află în Franţa pentru un omagiu adus fiului lor şi altor jurnalişti ucişi în ultimele luni, în zone de conflict, cu ocazia decernării Premiilor Bayeux pentru corespondenţii de război.